Nu kommer gör-det-själv-bildbanker med AI

Nu erbjuder även bildbanker AI-generatorer för att skapa egna bilder. Illustration: Dall-E.

Nu börjar bildbankerna introducera AI så att kunderna själva kan generera AI-bilder. Men det finns fortfarande många frågetecken kring det hela.

Det senaste året har rader av tjänster för bildskapande med generativ AI lanserats. OpenAI har uppdaterat Dall-E så att bilderna blivit betydligt mycket bättre. Midjourney har fått konkurrens av minst ett dussin nya tjänster.

Det senaste är nu att bildbankerna gett sig in i matchen för att inte förlora kunder. Just stockphoto-bilder är ju något som kan ersättas av AI-genererade bilder eftersom de kan skräddasys och dessutom bli unika. Även om rättsläget kring copyright för de bilder som skapas fortfarande är oklart.

När iStock erbjuder en AI-generator skriver de exempelvis först att ”Bilderna är säkra för kommersiell användning men även att ”Rättsligt skydd på upp till 10 000 USD medföljer varje bild”. Det känns ju tryggt, eller?

Modellen är välkänd: En generering producerar fyra unika bilder, till ett pris av 1,65 kr per generering. Sedan kan man ladda ner och licensiera vilken av bilderna man vill utan extra kostnad. Om man inte vill ha den i extra hög upplösning – då krävs en genereringskostnad till.

iStock har lanserat generativ AI och använder tjänsten Picasso.

Så vad innebär detta för bokförlag? Vågar man generera sina bilder för användning i omslagsmontage där man idag letar bildbanksbilder som sedan manipuleras i Photoshop? Kanske.

Men vågar man använda en sån här tjänst för att generera bilder som ska användas som illustrationer inne i en bok? Mer tveksamt än så länge.

Även om iStock säger att deras AI‑tekniker endast är tränade på fullt licensierat kreativt innehåll. Dessutom sägs man blockera promptar som skulle kunna generera och producera problematiskt innehåll.

Bilder som genereras av kunder kommer inte att läggas till i det kreativa biblioteket och göras tillgängligt för andra kunder, vilket många varit oroliga för när bildbanker introducerar tekniken. Däremot kommer bilderna att användas för att fortsätta träna AI-modellen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.