AI ska hitta stereotyper i barnlitteratur

Ett nytt AI-verktyg ska upptäcka förekomster av stereotyper i barnlitteratur. Arkivbild: VILHELM STOKSTAD/TT.

Ett nytt AI-verktyg ska upptäcka förekomster av stereotyper i barnlitteratur, skriver Svensk Bokhandel.

Det är de Wienbaserade statistikerna Camilla Damian och Laura Vana-Gür som har tagit fram en modell för att mäta hur pojkar och flickor framställs i barnlitteratur. Modellen använder sig av AI för att analysera stora mängder text, och är anpassat för att upptäcka stereotyper och könsroller utifrån tidigare forskning inom sociologi, psykologi och pedagogik.

Resultatet bekräftar vad tidigare litteraturstudier redan konstaterat – att flickor oftare beskrivs inom ramarna för hushållsarbete och passivitet, medan pojkar äventyrar och uppvisar aktivt deltagande.

Målet med verktyget är att upptäcka och minska reproduktionen av könsroller i barnlitteratur.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.