Salman Rushdie: AI saknar humor

Salman Rushdie tycker att AI saknar förmåga att producera texter med originalitet och humor. Arkivbild: ARNE DEDERT/AP/TT.

En samling nonsens – så avfärdar författaren Salman Rushdie AI-tjänsten Chat GPT:s försök att skriva en text på 200 ord i hans egen stil.

I en artikel för den franska litteraturtidskriften La Nouvelle Revue Française beskriver Rushdie AI-texten som ett verk ”helt utan originalitet” och helt i avsaknad av humor.

”Ingen som läst mig skulle kunna tro att jag var författaren”, skriver Rushdie apropå den AI-genererade texten.

Samtidigt menar han att författare av mindre originella texter än hans egna har skäl att känna sig oroade. Spänningslitteratur och film- och tv-manus borde AI trots allt klara, enligt Rushdie, vars nästa bok Kniv ges ut den 16 april 2024. Den handlar om mordförsöket mot honom 2022 och livet därefter.

Boktugg testar ChatGPT:s humor

Prompt: Du är en stand up-komiker. Skriv tre skämt om AI som författare.

ChatGPT: Absolut, det finns definitivt humor att hitta i tanken på AI som författare. Här går vi:

  1. Om AI:s Försök till Romaner: ”Har ni hört att AI nu skriver romaner? Det är sant! Men jag måste säga, deras kärlekshistorier är lite… binära. ’Jag älskar dig mer än en algoritm som sorterar data effektivt.’ Romantik i det digitala åldret, mina damer och herrar. Jag väntar fortfarande på en kärlekshistoria där huvudpersonerna inte bara matchar på grund av deras kompatibla kodbaser.”
  2. Om AI:s Förståelse för Mänskligheten: ”AI som författare försöker verkligen förstå mänskliga känslor. De skrev en hel roman om sorg och förlust som bara bestod av felmeddelanden. ’404: Lycka hittades inte.’ ’503: Tjänsten Förståelse är för närvarande otillgänglig.’ Det rörde verkligen vid hjärtat… eller åtminstone försökte hitta drivrutinen som skulle låta det göra det.”
  3. Om AI och Bokrecensioner: ”Och nu skriver AI inte bara böcker, de lämnar även recensioner. Problem är, de är lite för ärliga. ’Denna bok innehöll 327 654 ord. Jag upptäckte 12 stavfel, vilket gav en felmarginal på 0,0037%. Starkt rekommenderad.’ Tänk er att försöka imponera på den recensenten på ditt nästa författarmöte. ’Så, jag jobbade verkligen på stavfelsmarginalen denna gång. Tror du den kan vinna priset för Mest Korrekta Användning av Semikolon?'”

Dessa skämt är tänkta att vara lättsamma och spela på de roliga och ibland absurda situationerna som kan uppstå när vi föreställer oss AI i roller traditionellt sett reserverade för människor, speciellt inom kreativa fält som litteratur.

Vad säger du, Salman Rushdie kanske har en poäng?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL