Salman Rushdie-rättegång skjuts upp – försvaret ska läsa manus till ny bok

Salman Rushdie blev blind på högra ögat efter attacken. Arkivbild: MICHAEL PROBST/AP/TT.

Rättegången mot mannen som anklagas för att ha knivhuggit författaren Salman Rushdie skjuts upp. Försvarssidan ska få tid att läsa manuskriptet till Rushdies kommande memoar om dådet.

Domaren gick med på att memoaren kan räknas som bevisning och godkände förfrågan.

Rättegångsprocessen skulle ha inletts den 8 januari med valet av jurymedlemmar, men läggs nu på is medan försvarssidan får tid att ta del av materialet.

– Det här kommer inte att ändra hur rättegången slutar, säger distriktsåklagaren Jason Schmidt.

Det var under ett framträdande i delstaten New York i augusti 2022 som Rushdie attackerades och mottog över ett dussin knivhugg. Rushdie förlorade bland annat synen i sitt högra öga och fick permanenta skador i sin vänstra hand.

Memoaren Knife: Meditations after an attempted murder (ungefär ”Kniv: Meditationer efter ett mordförsök”) ska publiceras i april.

Rushdie har levt under dödshot i över 30 år, sedan Irans dåvarande andlige ledare ayatollah Khomeini 1989 utfärdade en så kallad fatwa mot författaren på grund av romanen ”Satansverserna”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,