Salman Rushdie om attacken: ”Den var kolossal”

Salman Rushdies nya bok kommer på svenska våren 2023. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

Salman Rushdies första överväldigande känsla efter att ha blivit överfallen förra året är tacksamhet – det säger författaren när han nu för första gången uttalar sig om knivattacken.

– Jag har mått bättre. Men med tanke på vad som hände är det inte så illa, sade Rushdie till tidningen The New Yorker.

Salman Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande på Chautauqua Institution i delstaten New York och tillbringade sex veckor på sjukhus efter attentatet. Han har förlorat synen på ett öga och kan inte längre använda ena handen.

– Jag säger att jag mår bra, men delar av min kropp behöver ständiga kontroller. Det var en kolossal attack.

Rushdie funderar nu på huruvida han bör öka säkerheten kring sin person eller inte. Han har också haft svårigheter att skriva, och berättar att han raderar mycket av det som han ändå lyckas få ner på papper. Hans nya bok Segerstaden blev klar precis före attacken och lanseras i vår – den kommer på svenska i april. Rushdie hoppas att det som hände inte ska överskugga romanen.

– Jag hoppas att den i någon mån kan byta samtalsämnet. Jag har alltid tyckt att mina böcker är mer intressanta än mitt liv. Tyvärr verkar världen inte hålla med.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.