Akademiledamot efter Nobelbeslut: ”Stötande”

Per Wästberg tycker att det var fel att bjuda in de omstridda ambassadörerna till Nobelprisutdelningen. Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY/TT.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg riktar skarp kritik mot Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till Nobelprisutdelningen.

– Jag tycker inte att de ska vara med där samtidigt som Ryssland bombar Odessas katedraler, sjukhus och museer, säger han till SvD.

Till skillnad från flera partiledare tänker Per Wästberg dock inte bojkotta ceremonin, utan kommer att vara plats för att visa lojalitet med litteraturpristagaren.

– Men jag skulle aldrig ta en av de här ambassadörerna i handen, säger han.

Även akademiledamöterna Ingrid Carlberg och Åsa Wikforss reagerar.

”Visst känns det direkt stötande med en inbjudan som per automatik även infattar Rysslands och Belarus ambassadörer”, skriver Carlberg i ett mejl till SvD.

Förra året fick inte ambassadörerna komma på ceremonin. Beslutet att återigen bjuda in dem fattades av en enig styrelse för Nobelstiftelsen, skriver SvD.

I Nobelstiftelsens styrelse sitter bland andra Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen har motiverat beslutet med att förra året var ett undantag och att man nu gått tillbaka till tidigare praxis.

TT söker Mats Malm.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.