”Mein kampf” hyllades i annonstext hos Adlibris

Säljtexten om Adolf Hitlers ”Mein kampf” på Adlibris hemsida kommer nu att granskas. Arkivbild: Matthias Balk/AP/TT.

I en säljtext för Adolf Hitlers ”Mein kampf” på nätbokhandeln Adlibris hemsida hyllades författaren som ”en av de absolut starkast lysande stjärnor den vita rasen åstadkommit”, skriver Aftonbladet. Adlibris säger sig inte ha känt till hur texten var formulerad.

Boken lyfts bland annat fram som både en självbiografi och ett politiskt och filosofiskt verk.

Adlibris uppger i ett mejlsvar till tidningen att man inte kände till texten på sin hemsida som har lästs in i ett automatiserat system.

”All information om boken importeras från förlag eller distributör och dyker automatiskt upp på Adlibris. Vi har därför inte möjlighet att förhandsgranska hela sortimentet eller dess tillhörande information, men vi kan välja att plocka bort en boktitel eller produkt om starka skäl finns”, skriver pressansvarige Karin Lindebo i ett mejl till Aftonbladet.

”Historiskt dokument”

Nätjätten har ingen generell policy för vilka förlag de samarbetar med. Man kommer nu att granska texten och kan komma att blockera titlar från att säljas eller förlaget som helhet efter det.

”Mein Kampf ses i dag som ett historiskt dokument och det finns inte skäl att sluta sälja den, men däremot finns skäl att granska informationstexten till den här upplagan, vilket vi kommer göra internt. Om Adlibris uppmärksammar eller blir uppmärksammade på böcker med innehåll som kan anses olämpligt granskas titeln alltid av oss internt samt, vid behov, av externa experter och sakkunniga inom området som berörs”, skriver Karin Lindebo till tidningen.

Nytryck förbjöds

Adolf Hitler skrev ”Mein kampf” i Landsbergfängelset efter den misslyckade ölkällarkuppen i München 1923. Den första delen gavs ut 1925 och den andra delen 1926.

Han skildrar sin uppväxt och erfarenheter från första världskriget. Han beskriver också sina politiska idéer och skriver om bildandet av nazistpartiet, Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.

Boken trycktes i miljontals exemplar under Hitlers tid vid makten men efter andra världskrigets slut förbjöds nytryck av boken. Efter att rättigheterna löpt ut 2016 ges boken återigen ut i Tyskland medan försäljning fortfarande är förbjuden i Nederländerna och Kina. I Frankrike får endast en kommenterad utgåva säljas. I Israel ges den däremot ut i hebreisk översättning.

Text: Linnéa Wannefors/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,