När ljudbokstjänsterna gick från obegränsad lyssning och läsning till 20 eller 100 timmar per månad så upptäckte de kunder som läser eböcker i tjänsterna att det inte spelar någon roll hur snabbt de läser. Bokens längd räknas om till minuter baserat på textens längd.
Boktugg har fått ett antal mejl och i olika grupper på Facebook har en och annan snabbläsare upprört konstaterat att Bookbeat eller Storytel påstått att de förbrukat sina timmar trots att de inte alls läst så många timmar.
Aktuellt boktips
Jag sa inte ens hälften
- Förlag: Bazar Förlag
- Format: Kartonnage
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2023-06-10
- ISBN: 9789180065283
Aktuellt boktips
Spara pengar : experternas 323 bästa tips
- Förlag: Bokförlaget Polaris
- Format: Danskt band
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2023-06-13
- ISBN: 9789180660266
Aktuellt boktips
Segerstaden
- Förlag: Albert Bonniers Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2023-05-17
- ISBN: 9789100801090
Och det är klart att den som läser en bok på sex timmar istället för de tio timmar som ljudboken motsvarar kan känna sig upprörd. ”Läs eller lyssna i 20 timmar per månad” utlovas det ju.
Båda tjänsterna använder sig av en formel som baserat på antalet tecken i boken omvandlar detta till timmar som ska motsvara längden på ljudboken. För i vissa fall finns ju ingen ljudbok att jämföra med utan endast eboksformatet.
Det spelar alltså ingen roll ifall du är snabbläsare och läser den där romanen dubbelt så snabbt som Jonas Malmsjö. Parallellt med den debatt som förs inne i branschen där författare och förlag tycker att ersättningen per timme är för låg så finns det alltså läsare som tycker att de borde få böckerna ännu billigare. Vilket kan vara nyttigt att tänka på.
För den som tycker att streamingtjänsterna borde mäta hur lång tid som faktiskt spenderas med en bok, alltså konsumentens lästid kanske man då ska fundera över vad det innebär. Nämligen att den som läser långsamt i så fall ska få färre böcker än idag för sitt abonnemang. Det känns inte särskilt rättvist eller hur?
Och det är inte bara ebokläsande abonnenter som känner sig lurade. Det finns en del lyssnare som tycker att eftersom de lyssnar på 1,5 x hastigheten så borde deras timmar räcka till fler böcker.
Om du vill jämföra de olika ljudbokstjänsterna (eller ebokstjänsterna) Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play så har Boktugg redan gjort det.
Fotnot: Även Nextory har ett alternativ med begränsade timmar (30 h) men de flesta klagomålen gäller Bookbeat, förmodligen för att de var först med tak på lyssning (och läsning).
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?