Avhandling: Nazismen påverkade Akademiens val

Hermann Hesse ansågs först vara för pacifistisk för Nobelpriset, enligt en ny avhandling. Arkivbild: Scanpix/TT.

När Svenska Akademien skulle välja tyska Nobelpristagare under nazisternas tid vid makten tog de politiska hänsyn – det hävdar en ny avhandling som undersökt tidigare hemligstämplat material.

Nobelkommitténs ordförande Per Hallström avvisade den första nomineringen av Hermann Hesse till Nobelpriset 1931, eftersom han var för pacifistisk (han fick priset 1946). Det hävdar Paulus Tiozzo i en ny avhandling i ämnet tyska, vid Göteborgs universitet. Han har undersökt kriterierna kring Nobelpriset i litteratur utifrån de tyska författare som nominerades till priset mellan 1901 och 1971.

”Hallström hade själv skrivit propaganda för Tysklands sak, och tyckte att Hesse med sin pacifistiska inställning hade uppvisat ett föraktfullt beteende och saknade känsla för sin nation”, säger Tiozzo i ett pressmeddelande.

Per Hallström var fascinerad av Hitler och de nationalrevolutionära dragen, men kritisk mot nazismens antisemitism. Han sammanställde flera hundra utlåtanden om författare mellan 1922–1946. Enligt Tiozzo intog Akademien en försiktig hållning: man ville undvika att ge priset till en författare som av politiska skäl fått fly från nazisterna.

”Man ville inte heller ge det till någon författare som framstod som officiellt sanktionerad av nazisterna”, säger han.

Avhandlingen argumenterar också för att tysk litteratur under 1900-talet inte var så dominerande i Sverige som gjorts gällande, och att det är en annan anledning till att tyska Nobelpriskandidater avböjdes.

Fakta: Tyskspråkiga Nobelpristagare i litteratur

Mellan 1901 och 1971 fick dessa tyskspråkiga Nobelpriset i litteratur:

1902 Theodor Mommsen

1908 Rudolf Eucken

1910 Paul Heyse

1912 Gerhart Hauptmann

1919 Carl Spitteler, Schweiz

1929 Thomas Mann

1946 Hermann Hesse, Tyskland/Schweiz

1966 Nelly Sachs, Tyskland/Sverige

(Mellan 1940 och 1943 utdelades inget pris på grund av kriget. Inte heller 1914 eller 1918).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.