🎅 JulrĂ€kning (Nyhetsbrev #408)

Hur mÄnga böcker har vi rÄd att handla i julklapp i Är? Foto: iStock.

Julhandelsstart. Snart börjar butikerna juldekorera. PÄ mÄndag Àr det exakt tvÄ mÄnader kvar till julafton och vi gÄr in i den Ärligen avgörande perioden för den svenska bokbranschen.

PÄ mÄndag presenteras Àven de nominerade till Augustpriset och bland dem hittar vinnarna som ofta blir storsÀljare i julhandeln tillsammans med Nobelprisvinnarens böcker.

Kommer folk att unna sig böcker nÀr rÀntorna stiger, matpriserna skjuter i höjden och det fortfarande Àr osÀkert hur hushÄllen ska kompenseras för elpriset i höst och vinter? Kanske kommer det en klumpsumma i december som ger julklappsköpen en boost.

Eller kanske Àr det sÄ att böcker Àr en billig form av underhÄllning och kunskap som vi trots allt kommer att unna oss?

PÄ Boktugg ser vi över kostnaderna och konstaterar att de mÄnga av dessa stigit kraftigt under hösten. Trots att vi inte pÄverkas av papperspriser eller fraktkostnader sÄ har elpriserna slagit igenom pÄ mÄnga digitala tjÀnster som exempelvis servrar.

NÄgra lÀstips i veckan

PÄ redaktionen Àr vi lite som ett barn med en önskelista. Det finns hundra idéer och förslag pÄ intervjuer, reportage och analyser vi kan göra. Men vi mÄste vÀlja nÄgra fÄ varje vecka.

LÀstips: Missa inte Christinas intervju med prisbelönta lÀsfrÀmjaren Anne-Marie Körling. Hennes rÄd nÀr det gÀller att fÄ barn att börja lÀsa: LÄt böckerna göra jobbet.

En annan intervju Àr den med Caroline Engvall som Àr aktuell med boken FÀllan, en reportagebok dÀr hon tar ett helhetsgrepp pÄ Àmnet sexuella övergrepp pÄ barn pÄ nÀtet.

I veckan analyserade jag Ă€ven Pocketshop-affĂ€ren och stĂ€llde frĂ„gan: Blir det utveckling eller avveckling? Det var vĂ€l nĂ€stan ett analysbrev men ligger Ă€ndĂ„ öppet pĂ„ sajten. En annan form av analys, eller kanske krönika, Ă€r en uppföljning till förra veckans nyhetsbrev dĂ€r vi hade nyheten om den nya regeringens kulturpolitik: En litterĂ€r kanon – skjuter ner lĂ€sfrĂ€mjandet och mĂ„ngfalden.

Önskelista till kulturministern

Och sÄ har vi fÄtt en ny kulturminister som rÄkade kalla sig litteraturvetare och genast fick hÄrd kritik trots att hon ÀndÄ hade lÀst 60 poÀng litteraturvetenskap. LÄt oss hoppas att hon kan slÄss för bokbranschens behov av stöd i olika former. Varför inte göra en kraftfull satsning och:

  • Höja biblioteksersĂ€ttningen med 1 kr/utlĂ„n
  • Ge Författarfonden ytterligare 50 Mkr per Ă„r att dela ut i arbetsstipendier
  • Ge KulturrĂ„det ytterligare 50 Mkr per Ă„r att fördela i Litteraturstöd

Det vore en riktigt bra julklapp till författare och förlag.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS – tack till alla företag som valt att bli sponsorer och dĂ€rmed stötta Boktugg sĂ„ att vi kan fortsĂ€tta skildra bokbranschens utveckling och kanske förstĂ€rka vĂ„r lilla redaktion. Vill du synas dĂ€r nĂ€sta vecka? Hör av dig till oss pĂ„ sales@boktugg.se och givetvis gĂ„r det bra att ge ett litet bidrag sjĂ€lv.


John Ajvide Lindqvist. Foto: Thron Ullberg

Årets bĂ€sta kriminalromaner

Svenska Deckarakademins har nu nominerat de tio böcker och författare som kan vinna pris för Årets bĂ€sta svenska och översatta kriminalromaner. Ett nytt namn för deckarĂ€lskare Ă€r John Ajvide Lindqvist.

De nominerade till Årets bĂ€sta svenska kriminalroman 2022

  • Malin Persson GiolitoI dina hĂ€nder (W&W) – vann Ă„rets bĂ€sta 2016.
  • John Ajvide Lindqvist: Skriften i vattnet (Ordfront).
  • Anders de la Motte: Bortbytaren (Forum) – vann Ă„rets bĂ€sta 2015, fick debutpris 2010.
  • Sara Strömberg: Skred (Modernista) – fick debutpris 2021.
  • Erik Axl Sund: Otid (Ordfront) – fick specialpris 2012. Erik Axl Sund Ă€r pseudonym för Jerker Eriksson och HĂ„kan Axlander Sundquist.

De nominerade till Årets bĂ€sta till svenska översatta kriminalroman 2022


đŸ§© Korsord. Du har vĂ€l inte missat att vi har bĂ„de korsord och orduko pĂ„ sajten numera? In och lös Litteraturkrysset nu.


Juryn fr v: Martin Ransgart, Publicistisk chef facklitteratur, Elena Bozinova, Digital kommunikatör, Zeina Mourtada, KokboksstjÀrna och juryordförande, Mattias Abrahamsson, FörlÀggare, Clara Lundström, Projektledare och PR-ansvarig. Foto: Noel Edling.

Kokboksförfattare sökes – tĂ€vla & vinn utgivningsavtal

Bonnier Fakta och matprofilen Zeina Mourtada utlyser tÀvlingen Kokboksdrömmen för att hitta nÀsta kokboksstjÀrna.

”Det Ă€r en unik chans för den som drömmer om att ge ut en kokbok. Vinnaren erbjuds ett kokbokskontrakt pĂ„ Sveriges frĂ€msta fackboksförlag. TĂ€vlingsjuryn bestĂ„r av Zeina Mourtada och ett helt team frĂ„n Bonnier Fakta med lĂ„ng erfarenhet av att mejsla fram storsĂ€ljande kokböcker”, skriver förlaget.

– Jag har igenom Ă„ren fĂ„tt sĂ„ mĂ„nga frĂ„gor och kommentarer pĂ„ mina sociala medier frĂ„n mĂ€nniskor som drömmer om att ge ut en kokbok. IdĂ©n om att hjĂ€lpa nĂ„gon att förverkliga denna dröm började dĂ„ gro i mitt huvud och hjĂ€rta. Jag presenterade idĂ©n för Bonnier Fakta som Ă€lskade den. TĂ€nk om jag genom mina plattformar kan hitta Sveriges nĂ€sta kokboksstjĂ€rna och förverkliga nĂ„gons dröm, det kĂ€nns bĂ„de fint och viktigt, sĂ€ger Zeina Mourtada i ett pressmeddelande.

TÀvlingen pÄgÄr fram till den 13 november och den 17 januari presenteras vinnaren. Vinnaren fÄr full support i bokproduktion och lanseringsarbete av bÄde Zeina och teamet pÄ Bonnier Fakta. Boken kommer att ges ut i april 2023. Mer om ansökan hittar du pÄ www.kokboksdrommen.se 

– Vi Ă€r vĂ€ldigt glada över att anordna tĂ€vlingen tillsammans med Zeina och hoppas pĂ„ att nĂ„ ut brett, Ă€ven till personer som annars inte hade hört av sig till förlaget med en kokboksidĂ©. Det ska bli oerhört spĂ€nnande att fĂ„ ta del av ansökningarna, dĂ„ det Ă€r ett helt nytt sĂ€tt för Bonnier Fakta att leta kokboksförfattare. Vi letar efter en person som bĂ„de har passion för mat och det driv som krĂ€vs för att nĂ„ ut till lĂ€sare med sin matlagning, sĂ€ger Mattias Abrahamsson, förlĂ€ggare för projektet Kokboksdrömmen. 

I vissa fall mÄste den som vill lÀsa eboken vÀnta tre mÄnader innan dem slÀpps till Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Trots att den sÀljs som download direkt. Foto: iStock.

ANALYSBREVET. Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Köp 4 pocket – betala för 3 â€“ Vi bjuder pĂ„ den billigaste!

Just nu pĂ„ Bokus: Årets alla julkalendrar! Massor med varianter för alla intressen som rĂ€cker hela vĂ€gen fram till jul.

Just nu pĂ„ Adlibris: LĂ€slov – 2 för 99 kr. HĂ€r hittar du populĂ€ra bilderböcker. Erbjudandet 2 barnböcker för 99 kr gĂ€ller böckerna pĂ„ den hĂ€r sidan och t.o.m. 7/11 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker. Fynda billiga pocket! 59 kr! Relationsromaner, gripande kĂ€rlekshistorier och historiska romaner. Passa pĂ„ att handla redan idag! Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 31/10 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


Det mesta av notiserna nedan Àr hÀmtade frÄn vÄrt nyhetsflöde pÄ sajten. Varje dag samlar vi ihop intressanta nyheter och trender i kortform och fyller pÄ under dagen.

Ibland lĂ€nkar vi till egna nyheter – ibland till andras.🧩 Muminsockor. I elkrisens spĂ„r ska vi sĂ€nka temperaturen hemma. DĂ„ kan vi behöva varma sockor. Bra timing för Mumindalens stickbok som innehĂ„ller 29 nya mönster frĂ„n kĂ€nda stickdesigners. ”Sympatiska sockor för alla MuminvĂ€nner! Den hĂ€r förtjusande sockboken tar dig pĂ„ en rolig alfabetsresa till Mumindalen. För varje bokstav finns ett mönster med muminmotiv samt en vers om Mumindalens sympatiska invĂ„nare”, skriver Förlaget M.

👼 Kriminalerotik. BlancheStories kalllar sig Skandinaviens första audioerotiska app. Nu ger de sig delvis in pĂ„ en annan genre – crime-romance – med slĂ€ppet av serien Vita affĂ€rer, svart sinne i tre delar av författaren Malin Tuvesson.

đŸ“Č Medieköp. Svenska hushĂ„ll har inte dragit in pĂ„ medieköp Ă€nnu. Enligt Mediavision betalar betalar ett hushĂ„ll i snitt nu 714 kronor per mĂ„nad, vilket Ă€r mer Ă€n under andra kvartalet och en ökning pĂ„ tio procent jĂ€mfört med tredje kvartalet förra Ă„ret. Det finns en oro för att prenumerationstjĂ€nster drabbas nĂ€r hushĂ„llen tvingas spara dĂ„ priserna ökar. Det verkar inte ha skett Ă€nnu, exempelvis rapporterade Netflix en ökning av antalet abonnenter under tredje kvartalet.

🧒 Barnbokskasse. Danska Bobu.dk ska satsa pĂ„ en kasse med tre utvalda barnböcker anpassade för barnet (för mĂ„lgruppen 0-8 Ă„r) som levereras hem till barnfamiljer en gĂ„ng i mĂ„naden. Första paketet kostar 149 DKK och dĂ€refter 249 DKK, skriver Bogmarkedet. LĂ„ter lite som gamla tiders bokklubb eller?

📉 LĂ€sras. LĂ€sandet i skolan minskar trots allt tal om vikten av lĂ€strĂ€ning. 87 procent av ­niorna lĂ€ste mindre Ă€n en sida skönlitteratur en vanlig skoldag 2017, jĂ€mfört med 62 procent 2007. Bland sexorna Ă€r andelen uppe i hela 81 procent, jĂ€mfört med 44 procent 2007. Det visar en forskningsstudie, skriver Ă„mneslĂ€raren. Hur det ser ut idag framgĂ„r inte men lĂ€rare vittnar om att det inte finns utrymme att avsĂ€tta mer tid till lĂ€sning i skolan.

📗 Ny bok. Bettina Bieberstein Lee skrev Korpsystrar som nominerades till Årets deckardebut 2018 pĂ„ Crimetime. Imorgon slĂ€pps Svinakungen, tredje delen i serien om journalisten Hanna Axelsdotter pĂ„ WAPI/Gyldendal.

📘 Ny bok 2. Nemo HedĂ©n driver tvĂ„ framgĂ„ngsrika podcasts: En beroendepodd och intervjupodden Nemo möter en vĂ€n. År 2016 slĂ€ppte han sin sjĂ€lvbiografiska bok Ingen. I januari 2023 kommer Nemo HedĂ©n med en ny bok som har titeln Beroende – vad det gör med oss och de vi Ă€lskar, dĂ€r han förutom drogberoende belyser spel-, socker-, sex- och relationsmissbruk.

🛑 HarperStrike. Facket pĂ„ HarperCollins i USA har röstat för att strejka mĂ„ndag 7 november. Förhandlingar mellan facket och förlaget har pĂ„gĂ„tt i elva mĂ„nader och de anstĂ€llda strejkade den 20 juli. De krĂ€ver högre lön, ökad mĂ„ngfald och bĂ€ttre skydd för facket.

💰 Miljondeal. LĂ€gg debuterande författaren Jordan Lees namn pĂ„ minnet. Han Ă€r agent pĂ„ The Blair Partnership men har nu skrivit en barnbokstrilogi, The Whisperwicks, och fĂ„tt ett sjusiffrigt förskott för vĂ€rldsrĂ€ttigheterna (tio sprĂ„k har redan sĂ„lts vidare, Sverige fanns inte med bland dessa), skriver The Bookseller. Med andra ord en bra bit över 12 Mkr. Första boken The Labyrinth of Lost and Found slĂ€pps i april 2024.

🎩 Filmatisering. Natur & Kulturs prisbelönta bokserie MĂ„nvind & Hoff av författaren Johan Rundberg ska filmatiseras. Först ut Ă€r Nattkorpen, som kommer att produceras och distribueras av SF Studios.

🔎 Faktagranskare. PopulĂ€rvetenskapliga böcker kan vara osakliga, felaktiga och direkt vilseledande, skriver Dagens Nyheter. ”Det stĂ„r böcker i bokhandlarnas hyllor om psykologi som egentligen borde stĂ„ bland underhĂ„llning”, sĂ€ger Dan Larhammar vid Uppsala universitet. Han föreslĂ„r att det skapas en tjĂ€nst dĂ€r vetenskapsakademier erbjuder faktagranskning av bokmanus och betonar att ”det inte handlar om att censurera. Det handlar om att författaren ska vara tydlig med nĂ€r det Ă€r den etablerade uppfattningen som presenteras, och nĂ€r det Ă€r författarens eller nĂ„gon annans egna idĂ©er och spekulationer.”

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad. HÀr Àr nÄgra aktuella:

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Diamant Salihu efter boksuccĂ©n. Hans första bok ”Tills alla dör” har fĂ„tt priser och blivit en storsĂ€ljare.Nu berĂ€ttar Diamant Salihu att uppföljaren som kommer i vĂ„r ocksĂ„ handlar om gĂ€ngvĂ€rlden.
– Jag hoppas att den ska visa att alla Ă€r en del av den hĂ€r problematiken, sĂ€ger han.

Årets pandabok 2023. Mats och Åsa Ottosson har skrivit Hemma dĂ€rute – handbok i naturnĂ€rhet som blivit utsedd till Årets Pandabok 2023 av VĂ€rldsnaturfonden. Ambitionen Ă€r att fler ska ha möjlighet att uppleva naturen. Idag fick de ta emot ett diplom av Kronprinsessan Victoria.

Poeten Ilya Kaminsky. Poesin har fÄtt ett uppsving efter den ryska invasionen i Ukraina. BÄde i och utanför landet har kriget fÄtt mÀnniskor att skriva och lÀsa lyrik.
– Det enda sĂ€ttet som en poet kan hjĂ€lpa till Ă€r genom att sprida ordet, sĂ€ger den ukrainsk-amerikanske poeten Ilya Kaminsky.

10 mest lÄnade i fÀngelset. Svenska intagna vill helst lÀsa böcker om eller av andra kriminella. Det visar en sammanstÀllning av de mest utlÄnade böckerna pÄ fÀngelserna Kumla och Hall.

Peter Englund kritiserar. Via Instagram vill Peter Englund förmedla bilder av kriget i Ukraina som han tycker saknas. Vore det möjligt skulle han visa Ànnu fler videoklipp pÄ döda kroppar.
– Den bild vi har i Sverige av kriget Ă€r vĂ€ldigt uppstĂ€dad och rentvĂ€ttad.

Bookerpriset 2022. Shehan Karunatilaka belönas med Bookerpriset 2022 för romanen ”The Seven moons of Maali Almeida”.

Nya rutiner efter IS-bok i Göteborg. I flera Är fanns fyra exemplar av en bok med IS-propaganda att lÄna pÄ bibliotek i Göteborg. Ett nytt system vid inköp av böcker ska göra att missen inte upprepas, enligt enhetschef Malin Sandell.

Författaren Lea Ypi. Lea Ypi vĂ€xte upp i brytpunkten mellan kommunism och kapitalism – tvĂ„ ideologier som pĂ„stĂ„r sig göra folket fritt. I romanen ”Fri” tecknar hon Albaniens vĂ€g genom förtryck och anarki och stĂ€ller frĂ„gan: men nĂ€r Ă€r vi egentligen fria?

Digital manifestation för Gui Minhai. Svenska FörlÀggareföreningen uppmanade förlagsbranschen att i mÄndags, den 17 oktober, dela en bild tillsammans med en text om vikten av det fria ordet. Detta för att uppmÀrksamma frihetsberövandet av Gui Minhai.

Bok med IS-propaganda lÄnades ut pÄ bibliotek. Flera bibliotek i Göteborg har under flera Är lÄnat ut en bok med IS-propaganda. Det upptÀcktes nÀr P4 Göteborg gick igenom bibliotekens arabiska utbud.


Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Supporters

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm slĂ€pper uppföljare till Identiteten

I den spÀnnande romanen Gropen, en fristÄende uppföljare till Identiteten, ÄtervÀnder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk hÀrva av mÀnniskohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner pÄ ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner pĂ„ det nya vĂ€rldslĂ€get. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han frĂ„n ett rikt och i stort sĂ€tt relativt gott förhĂ„llande med vĂ€stvĂ€rlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kÀrlek och vÀnskap

IrlĂ€ndska Caroline O’Donoghue har jĂ€mförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig sjĂ€lv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit pĂ„ vĂ€gen mot litterĂ€r stjĂ€rnstatus.