Förläggareföreningen uppmanar till digital manifestation för Gui Minhai

Ellen Ekman har illustrerat en bild av Gui Minhai exklusivt för manifestationen.

Svenska Förläggareföreningen uppmanar förlagsbranschen att idag den 17 oktober dela en bild tillsammans med en text om vikten av det fria ordet. Detta för att uppmärksamma frihetsberövandet av Gui Minhai.

Idag den 17 oktober är det sju år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. För att uppmärksamma hans fall, och andra hotade och fängslade förläggare, går förlagsbranschen nu samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Internationella organisationer, däribland International Publishers Association och Federation of European Publishers, deltar också i manifestationen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

 – Gui Minhais situation har engagerat föreningen sedan han fängslades av den kinesiska staten 2015. Med denna årligen återkommande manifestation den 17 oktober, dagen då han greps, sätter vi ljuset på hans situation, men passar också på att ta ett större grepp på frågan om hur hoten mot yttrandefrihet också påverkar bokförlag och förläggare. Just nu är bokutgivningen i Iran hårt kontrollerad och många böcker förbjuds. I Belarus har förläggare arresterats, häktats och fått material konfiskerat, säger Richard Herold, ordförande för Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté, i ett pressmeddelande.

Ellen Ekman har illustrerat en bild av Gui Minhai exklusivt för manifestationen. Idag uppmanar föreningen alla medlemsförlag och förlagsmedarbetare att dela bilden tillsammans med en text om vikten av det fria ordet. 

 – För mig var det självklart att tacka ja till att medverka i årets manifestation. Gui Minhai sitter fängslad för något som jag tar för givet som kreatör, det fria ordet. Det har varit väldigt berörande att arbeta med ett porträtt av någon som man vet saknas, som pappa, vän och kollega, säger Ellen Ekman. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Om Gui Minhai

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo, Kina. Efter en examen i Peking flyttade han i slutet av 80-talet till Sverige och inledde här studier vid Göteborgs universitet. I början av 00-talet skrev han politiska texter om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Böckerna gavs ut på hans eget förlag Mighty Current. Fram till frihetsberövandet ägde förlaget bokhandeln Causeaway Books i Hongkong. 

2015 blev han kidnappad av kinesisk säkerhetstjänst i sitt sommarhus i Thailand, och har nu suttit fängslad i sju år på okänd ort utan tillgång till advokat eller läkare. Av allt att döma är fängslandet ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen. Enligt Kina ska han frivilligt ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap, men några sådana uppgifter har inte dykt upp i svenska system och PEN menar att det är ren propaganda.

Svenska Förläggareföreningen kräver fortsatt att den kinesiska staten respekterar de mänskliga rättigheterna och att Gui Minhai släpps fri.

Källa: Förläggareföreningen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.