Så ska Diamant Salihu följa upp boksuccén

Diamant Salihu skriver på en ny bok om den organiserade brottsligheten och dess orsaker. Arkivbild: Duygu Getiren/TT.

Hans första bok ”Tills alla dör” har fått priser och blivit en storsäljare.Nu berättar Diamant Salihu att uppföljaren som kommer i vår också handlar om gängvärlden.
Jag hoppas att den ska visa att alla är en del av den här problematiken, säger han.

Konflikten mellan rivaliserande kriminella grupperingar i nordvästra Stockholm står i fokus i Diamant Salihus reportagebok Tills alla dör.

Kritikerna har hyllat SVT-journalisten för att han går på djupet och även skildrar tragedierna bakom gängkonflikten som drabbar anhöriga och de boende i de utsatta områdena.

Boken har sålts i fler än 150 000 exemplar och han blev nominerad till Stora journalistpriset. I år fick han sommarprata i radio.

”Allting hänger ihop”

Nu arbetar Diamant Salihu på uppföljaren. Den kommer också att utspela sig i gängmiljön, men inte på gatunivån där skjutningarna äger rum utan högre upp där de riktiga beslutsfattarna i den kriminella världen finns.

– Min förhoppning är att boken ska ge en inblick i den högre näringskedjan i den organiserade brottsligheten.

Diamant Salihu vill visa att anledningen till varför den organiserade kriminaliteten är så stark är att vi alla är en den av problematiken.

– Den kommer att lära människor mer om den här miljön och också visa hur allting hänger ihop på ett sätt som kanske den första boken inte gjorde.

”Alla jag kan få ta på”

Diamant Salihu berättar att han till sin nya bok har djupintervjuat poliser, kriminella och anhöriga.

– Alla jag kan få tag på, säger han med ett leende. Jag är tjänstledig på halvtid från SVT för att jobba med detta.

Boken är tänkt att komma ut under våren 2023. Diamant Salihu varnar för att dra för mycket jämförelser med ”Tills alla dör”.

– Man ska inte förvänta sig samma sorts bok. För mig är det en ännu svårare bok, ännu känsligare och ännu bättre, kan jag tycka själv. För jag har lärt mig otroligt mycket om den här miljön, säger han och fortsätter:

– Och jag känner också att jag har sunda förväntningar på mig själv. Jag förväntar mig inte att jag ska nå ut på samma sätt, men jag hoppas att jag ska göra det förstås, för det kommer att bli otroligt bra.

Text: Mikael Forsell/TT

Fakta: Diamant Salihu

Diamant Salihu är född 1983 i Kosovo.

Kom till Sverige med sin familj som sjuåring och när han var åtta år bosatte sig familjen i Tjärna ängar i Borlänge.

Under tonåren började han intressera sig för skrivande. Under och efter gymnasietiden arbetade han för ungdomsredaktionen på Borlänge Tidning.

Han gjorde lumpen på Värnpliktsnytt och anställdes sedan, efter kortare sejourer på Borlänge Tidning och GT, som reporter på Expressen 2006.

Under sina drygt elva år på Expressen var han bland annat korrespondent i Storbritannien och i USA.

Diamant Salihu jobbar sedan 2017 som reporter på Sveriges Television.

Han har bevakat gängkonflikten i Järva sedan 2016 och publicerade 2021 reportageboken Tills alla dör.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.