🐠 Höjda bokpriser och topplistor (Nyhetsbrev #402)

Bokpriserna Àr pÄ vÀg upp. Det Àr oundvikligt, i alla fall för pappersböcker. Illustration: iStock. Montage: Boktugg.

Tryckerikaos. IgÄr publicerade vi en lÀngre artikel om hur bokbranschen pÄverkas av det som slarvigt kan kallas tryckerikaos men som Àr en betydligt mer komplex historia som inkluderar pandemin, pappersbrist och höjda elpriser.

Kontentan Àr i alla fall att förlagen kommer att behöva höja sina fpriser pÄ tryckta böcker och dÀrmed tvingas ÄterförsÀljarna följa efter. Vi har Àven ett gÀstinlÀgg frÄn Printpool med de utmaningar som finns nÀr man upphandlar tryck i dessa tider.

Finns det utrymme för dyrare böcker eller tvingas lĂ€sarna prioritera mat och vĂ€rme i hemmen? Även pĂ„ Boktugg mĂ€rker vi att det blir dyrare, i stort sett alla IT-bolag höjer sina priser pĂ„ exempelvis servrar och olika tjĂ€nster.

Och kommer högre priser pÄ pappersböcker att driva pÄ förflyttningen till eböcker och ljudböcker? Och pÄ söndag Àr det val, bokpriserna Àr ingen valfrÄga och lÀr inte bli det framöver heller.

PÄ tal om ljudbokstjÀnster visar en undersökning att hela 69 procent av prenumeranterna Àr otrogna. Siffran lÄter vÀldigt hög och inkluderar Àven de som provat och avslutat (dvs inte nödvÀndigtvis skaffat en ny prenumeration).

DÀremot glÀds vi Ät att alla som varje dag vÀljer att prenumera pÄ nyhetsbrevet. Vi Àr tacksamma över om du som lÀsare tipsar dina vÀnner.

Idag kan vi Àven presentera topp 100-listorna för augusti mÄnad.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Tack alla ni som swishar in en stödslant till oss pÄ 123-483 18 71. Ett ovÀrderligt komplement till annonsintÀkterna. PÄ tal om annonser har du vÀl inte missat vÄr annonsmeny med flera goda alternativ, och för dig som vill ha extra allt av Boktugg sÄ erbjuder vi Analysbrevet!


đŸ§© Korsord. För att fira vĂ„rt 400-nummersjubileum sĂ„ bjuder vi alla pĂ„ veckans korsord. In och lös Litteraturkrysset nu.


Utgivningar idag 9 september: Hela 130 nya titlar i Bokinfo med denna utgivningsdag. Vi kan inte lista alla men lÄt oss nÀmna SuperhjÀlteprinsessan av Emily Joof och En handfull vind av Negar Naseh. Kommer vi att bry oss om turneringen nÀr inte Sverige kvalade in? Och den spelas i en diktatur? Fotbolls-VM: Fakta & pyssel slÀpps i alla fall idag. En bra plats i skallen av Marcus Berggren har vi skrivit om tidigare. En annan höstklassiker: Guinness World Records 2023.

🎂 Födelsedagar: Idag fyller en av vĂ„ra stora svenska författare Ă„r, nĂ€mligen Liza Marklund som jĂ€mnar och blir 60 Ă„r idag. Hennes kriminaldebut SprĂ€ngaren bröt ny mark inom svensk kriminallitteratur, och ytterligare 10 böcker i serien om Annika Bengtzon har slĂ€ppts sedan dess. Liza Marklund har prisats av bland annat Svenska Deckarakademin och Crimetime Award, och hon var en av grundarna till Piratförlaget. Nyligen slĂ€pptes hennes senaste bok Kallmyren, en fristĂ„ende fortsĂ€ttning pĂ„ Polcirkeln som kom 2021. Grattis pĂ„ 60-Ă„rsdagen frĂ„n oss pĂ„ Boktugg!
Födelsedag har Ă€ven en av giganterna i den ryska litteraturen, författaren Lev Tolstoj som levde 1828–1910. Hans verk Anna Karenina (volym I och volym II) och Krig och fred Ă€r tvĂ„ av litteraturhistoriens stora klassiker, men han skrev Ă€ven en lĂ„ng rad andra romaner och noveller, bland annat Fabler och andra berĂ€ttelserEfter balenFrĂ„n Sevastopols belĂ€gring och Kosackerna.

🔱 Den 9 september firas Internationella sudokudagen. Sudoku blev populĂ€rt i Sverige i mitten av 00-talet och det Ă€r fortfarande mĂ„nga som regelbundet trĂ€nar hjĂ€rnan med hjĂ€lp av logikspelet. Det Ă€r ingen brist pĂ„ sudokuböcker och bara det senaste halvĂ„ret har det slĂ€ppts en handfull titlar, dĂ€ribland Formidabelt mycket sudoku, Mensa sudoku, Sudoku : HjĂ€rngympa för alla och 1002 Sudoku.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: BĂ€sta erbjudandena just nu – aktuella vĂ€npriser

Just nu pÄ Bokus: Vilka Àr dina favoriter i höst? BestÀll dem redan nu sÄ skickar vi böckerna direkt de slÀpps.

Just nu pÄ Adlibris: Förboka boken du lÀngtar efter och fÄ den direkt nÀr den slÀpps!

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


TOPPLISTORNA

Augusti Àr en bra mÄnad för bokhandeln med skolstarten och folk ÄtervÀnder frÄn semestrarna. Vilka böcker har dÄ lÀsarna valt att handla? För dessa topplistor handlar alltsÄ om pappersböcker, inte eböcker eller ljudböcker.

En tydlig trend Àr Youtube-stjÀrnorna pÄ Barnbokstoppen. HÀr har du de fyra topp 100-listorna. Hur mÄnga av böckerna har du lÀst?


Det mesta av notiserna nedan Àr hÀmtade frÄn vÄrt nyhetsflöde pÄ sajten. Varje dag samlar vi ihop intressanta nyheter och trender i kortform och fyller pÄ under dagen. Tillsammans med aktuella utgivningar, födelsedagar och uppmÀrksamma kopplingen mellan dagen och böcker.

Ibland lĂ€nkar vi till egna nyheter – ibland till andras.


Snart gÀller det att se upp pÄ Netflix sÄ inte barnen sÀtter pÄ fel Nalle Puh-film. Och fanns det verkligen Zombies i Austens bok? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Mixa din egen klassiker: Nalle Puh, blod, honung och fördomar

đŸ· ANALYSBREVET. Du har sĂ€kert hört talas om Stolthet och fördom och zombier. Men hur Ă€r det med Nalle Puh: Blod och honung? Det Ă€r bara tvĂ„ exempel pĂ„ möjligheterna för den som vill vara mer kreativ Ă€n att bara Ă„terutge en gammal översĂ€ttning. Cover, remix eller remake?
Du har vÀl fÄtt Analysbrevet i din inbox idag? Annars skaffa en prenumeration.

đŸ”± LĂ„ngkörare. Simon Scarrows populĂ€ra Silverörnserien, om soldaterna Macro och Cato som strider över hela det romerska imperiet, Ă€r framme vid den tjugonde delen. I nya romanen Beskyddaren Ă€r Ă„ret 59 e.Kr. och hjĂ€lten Macro ser fram emot en fridfull pensionĂ€rstillvaro i Britannien. Simon Scarrow har arbetat som lĂ€rare men Ă€r numera författare pĂ„ heltid. Förutom Silverörnserien har han skrivit MörklĂ€ggning (2021), en spĂ€nningsroman frĂ„n andra vĂ€rldskrigets Berlin vars uppföljare kommer pĂ„ svenska 2023.

đŸ’» Wikipedia-hot. Redaktörer pĂ„ Wikipedia bosatta i Ryssland hotas pĂ„ sociala medier och en av dem, bosatt i Belarus, greps och dömdes till tre Ă„rs ”begrĂ€nsad frihet” för att ha skapat social oro. FĂ„ redaktörer vĂ„gar redigera Wikipedia-artiklar om kriget under sina vanliga namn, skriver Nieman Lab som intervjuat en rysk Wikipediaredaktör. Den ryska regimen har inte varit sĂ€rskilt framgĂ„ngsrik med att torgföra sin bild av kriget pĂ„ den rysksprĂ„kiga delen av Wikipedia och det Ă€r en anledning till att de jagar de 1800 ryska redaktörerna pĂ„ alla sĂ€tt de kan.

📈 BĂ€stsĂ€ljare. Snart har hon skrivit fler böcker som Robert Galbraith Àn som JK Rowling. Eller i alla fall Ă€r serien Cormoran Strike pĂ„ vĂ€g att bli lĂ€ngre Ă€n Harry Potter. Nyligen slĂ€pptes sjĂ€tte boken The Ink Black Heart som gick direkt in pĂ„ förstaplatsen pĂ„ UK Top 50 (före Jamie Oliver) med drygt 50 000 sĂ„lda ex första veckan. Lika bra har det inte gĂ„tt för pseudonymen i Sverige. Endast de tre första böckerna i serien finns utgivna pĂ„ svenska, den senaste utkom 2016. (The Bookseller)

🏆 Aniarapriset. Hans Gunnarsson fĂ„r Aniarapriset 2022 (som delas ut sedan 1974 till en svensksprĂ„kig författare av skönlitteratur för vuxna) för novellsamlingen Bormann i Bromma. Förutom en skulptur fĂ„r han en prissumma pĂ„ 50 000 kronor. Hans Gunnarsson debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas och har hittills gett ut ett tiotal böcker.
Juryns motivering: I novellsamlingen ”Bormann i Bromma” fortsĂ€tter Hans Gunnarsson att utforska medelklassens skuggsidor. Ett anonymt vi tilltalar lĂ€saren och för ut denna pĂ„ ett gungfly av förbryllat obehag och osĂ€kra skratt. Bakom villaknuten stĂ„r den banala ondskan pĂ„ stadiga ben nĂ€r individens ansvar upplöses i kollektivets kraft. PĂ„ lustfyllt driven prosa berĂ€ttar Hans Gunnarsson om vad som kan Ă€ga rum i de mellanrum som uppstĂ„r mellan mĂ€nniskors vilja och förmĂ„ga, mellan livets alldaglighet och mystik.

BabblarBio. Den 23 september visas Babblarna för första gÄngen pÄ bio. Filmen Dans & Lek med Babblarna visas nu runt om i Sverige pÄ mer Àn 100 biografer och Àr ett samarbete mellan Hatten Förlag och Folkets Hus och Parker. Nyligen slÀpptes boken Natti natti Babblarna av Iréne Johansson och Anneli Tisell.

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.

690 000 otrogna. Över 1 miljon svenska hushĂ„ll har en prenumeration pĂ„ en ljudbokstjĂ€nst det senaste Ă„ret. En ökning med 200 000 eller 29 procent pĂ„ ett Ă„r, enligt Mediavision. Men 69 procent uppger att de sagt upp eller bytt tjĂ€nst under Ă„ret, vilket tyder pĂ„ en hög churn.

Klimatprotestskyltar. Klimatkrisen Àr ett av Ärets teman pÄ BokmÀssan i Göteborg. BokmÀssan uppmÀrksammar detta bland annat genom protestskyltar skrivna av kÀnda författare.

Höjda bokpriser. De höga elpriserna drabbar pappersbruk och tryckerier hÄrt. Förlagen Àr i en ny situation dÀr den tidigare stabila produktionskostnaden Àr svÄr att ha koll pÄ och stÀndigt krÀver nya kalkyler. Resultatet blir höjda bokpriser.

Köpa trycksaker. Rysk invasion, avvecklade pappersbruk, rekordhöga energipriser och störningar i vÀrldshandeln har framkallat en papperssituation i Europa som kan slÄ hÄrt inte bara mot utgivare utan Àven tryckerier. Det skriver HÄkan Nylin, strategisk inköpare, och Malin AspnÀs, vd pÄ Printpool.  

3-boksavtal. Författaren Maria Grund fick Svenska Deckarakademins debutantpris för Dödssynden (Modernista, 2020) och boken har dĂ€refter sĂ„lts till 14 lĂ€nder. Nu har hon skrivit avtal pĂ„ tre böcker till – med bokförlaget Polaris.

Merkel-memoarer. Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel hÄller pÄ att sammanfatta sina Är vid makten. 2024 ska de politiska memoarerna vara klara för utgivning, meddelar hennes förlag. Orkar du inte vÀnta? Biografin Angela Merkel skriven av Stefan Kornelius utkom 2016.

Bergfeldt + Sarenbrant = tv-serie. NĂ€sta höst kommer Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant ut med sin första roman tillsammans. Redan nu Ă€r det klart att boken ”Födelsedagen” blir tv-serie – den första av flera baserade pĂ„ duons kommande böcker.

Rushdie-fallet. Brottsutredningen mot den 24-Ärige man som Ätalats för att ha knivhuggit författaren Salman Rushdie involverar sÄ mycket material att Äklagaren behöver mer tid för att sÀtta sig in i det. Det meddelar New Yorks chefsÄklagare.

Förintelsebarnboksfilm. Författaren och förelÀsaren Hédi Frieds och illustratören Stina Wirséns barnbok om Förintelsen blir animerad film, skriver Dagens Nyheter.

Berg till Bokfabriken. Chris Berg flyttar sin Rickard HÀll-serie (senaste boken DraksÄdd har sÄlt över 25 000 exemplar) till Bokfabriken och ska dessutom inleda en helt ny serie pÄ sitt nya förlag.


SPONSRAT

NOFF logga

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stÀndig utveckling. Om du gillar det vi gör sÄ fÄr du gÀrna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pÄ Analysbrevet. Ytterligare ett sÀtt att stötta oss Àr att anvÀnda vÄr sökmotor för böcker och klicka dig vidare pÄ köplÀnkarna sÄ fÄr vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL