Hela 69 procent av prenumeranterna på ljudbokstjänster är otrogna, enligt Mediavision. Foto: iStock. Graf: Mediavision. Montage: Boktugg.

Mediavision: En miljon hushåll har ljudbokstjänst – men 69 procent är otrogna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Över 1 miljon svenska hushåll har en prenumeration på en ljudbokstjänst det senaste året. En ökning med 200 000 eller 29 procent på ett år, enligt Mediavision. Men 69 procent uppger att de sagt upp eller bytt tjänst under året, vilket tyder på en hög churn.

– Det är positivt för branschen att så många idag har skaffat en tjänst. Men det är också en utmaning för ljudboksaktörerna att de har så snarlika utbud. Detta tvingar fram priskonkurrens, som i sin tur driver churnnivåerna. Att få ner kundomsättningen är sannolikt en av de viktigaste frågorna för ljudboksbranschen, säger Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision.


ANNONS


Idag abonnerar drygt 1 miljon hushåll på en ljudbokstjänst. För ett år sedan var siffran betydligt lägre, ca 800 000 hushåll. Tillväxten över året uppgår därmed till 29 procent, vilket är avsevärt högre än för både videotjänster och andra ljudtjänster, till exempel musik. Däremot noteras ingen tillväxt jämfört med första kvartalet. Den då uppmätta rekordnivån är därmed stabil.

Men enligt Mediavisions undersökning kännetecknas ljudboksmarknaden i Sverige även av en kraftig kundomsättning, på fackspråk ”churn”. Det betyder att många byter mellan leverantörerna eller går in och ut ur samma tjänst. För mediebolag som erbjuder prenumerationer är det alltid viktigt att hålla just churn under uppsikt, eftersom det är dyrt att skaffa nya kunder.

”När det gäller ljudbokstjänsterna visar det sig att många har sagt upp eller bytt sina abonnemang under de senaste tolv månaderna. Eftersom de olika ljudbokstjänsterna har snarlikt utbud, blir lockpriser och kampanjer viktigt för att konkurrera”, skriver Mediavision och fortsätter:

”Under de senaste tolv månaderna har nära 70 procent av ljudbokshushållen avslutat en prenumeration, för att därefter endera skaffa en ny på samma tjänst eller hos en konkurrent. Det är en nästa dubbelt så hög churnsiffra som för t ex TV-streaming-tjänsterna (SVOD). Ljudbokskunderna är med andra ord mycket rörliga.”

ANNONS

Detta är också en anledning till att exempelvis Storytel satsar stort på eget innehåll inom Storytel Original. Kan man skapa ljudboksserier som inte finns hos konkurrenterna har man en konkurrensfördel.

Andra konkurrensmedel blir givetvis att utveckla appen så att den blir enklare att använda, gör att kunderna kan upptäcka nya ljudböcker. Däremot finns självklart en uppenbar risk att kunderna lär sig att de kan hoppa på erbjudanden om 30-60 dagar gratis prova-på och ett hushåll med flera medlemmar kan alternera för att och blir vad man i tidskriftsbranschen kallar för gratisätare eller kampanjjägare.

Det kan vara värt att notera att streamingtjänsterna för video numera gått ifrån gratis provperioder i stor utsträckning och istället satsar på rabatterade introduktionsperioder. Ibland så länge som ett helt år, vilket var vad Disney satsade på när de lanserade. Eller att en kund kan ”låsa in” ett lägre pris än vad en ny kund kan erhålla. På det viset tvekar en abonnent att säga upp sitt befintliga abonnemang av rädsla för att mista sin rabatt.

Just nu ser det ut så här på Storytel för att ta ett exempel:

Ett sätt att minska sin churn är att korta gratisperioden.

Å andra sidan satsar Bookbeat på 30 dagar fortfarande. Och alla tjänsterna jobbar med riktade kampanjer till olika målgrupper som kan ha väldigt långa prova-på-perioder.

Det är samtidigt logiskt eftersom det finns miljontals svenskar som ännu inte ens provat ett ljudboksabonnemang. Men i takt med att dessa blir färre, likt video- och musikstreaming, kommer säkerligen ”prova gratis” att bli alltmer ovanligt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättlästa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska.
Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk, Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström eller Bokstavshusen av de bokälskande arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer?🧳 Förlagsbyte. Författaren och journalisten Christina Wahldén har gett ut 75 böcker på olika förlag. Nu har hon skrivit avtal på tre böcker i en ny kriminalserie med HarperCollins. Första delen planeras till våren 2023. Hon är aktuell med barnboken Nytt liv som tar upp gängkriminalitet.


Uppdateras under dagen …