Protestskyltar med slagkraftiga klimatbudskap finns i både digital och fysisk form på Bokmässan. Foto: Alexander Donka

Kända författare har skrivit protestskyltar för klimatet till Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Klimatkrisen är ett av årets teman på Bokmässan i Göteborg. Bokmässan uppmärksammar detta bland annat genom protestskyltar.

För att lyfta klimatkrisen har Bokmässan i år låtit ett femtiotal framstående författare skriva egna protestskyltar till förmån för klimatet. Det är bland annat svenska författare som David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Björn Wiman, välkända internationella författare som Jojo Moyes och Anthony Doerr, samt miljöaktivister som Naomi Klein och Vanessa Nakate.

Med skyltarna – som fått samlingsnamnet Hope Signs och är formgivna av Johanna Burai – vill Bokmässan göra det möjligt för alla att engagera sig för vår tids största kris, med hjälp av ord från våra stora författare.

– Tema Klimatkrisen på Bokmässan handlar om att koppla ihop kultur och vetenskap för att på olika sätt engagera och mobilisera kring vår tids ödesfråga. Syftet med Hope Signs är att visa på ordets kraft och möjlighet att beröra och inspirera till förändring. Vi hoppas att skyltarna väcker intresse och sätter i gång tankar, både hos författarna själva som varit med och skrivit skyltarna, hos Bokmässans besökare och hos alla andra som ser dem, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande. 

Skyltar med ord av David Lagercrantz, Susanna Alakoski, Anis Don Demina och Björn Wiman. Foto: Alexander Donka

Hope Signs finns tillgängliga i ett digitalt bibliotek där alla får tillgång till författarnas ord om klimatkrisen. Genom att ladda ned skyltarna kan de användas i klimatprotester eller delas på sociala medier för att föra klimatkampen online.

Fysiska versioner av protestskyltarna kan upplevas på Bokmässan samt i en Hope Signs Pop-up i centrala Göteborg. Skyltarna kommer att gestalta ett särskilt klimatområde på mässgolvet med Klimatscenen som mittpunkt, där framstående författare, forskare, journalister och aktivister möts i samtal och debatter kring klimatfrågor.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …