Kända författare har skrivit protestskyltar för klimatet till Bokmässan

Protestskyltar med slagkraftiga klimatbudskap finns i både digital och fysisk form på Bokmässan. Foto: Alexander Donka

Klimatkrisen är ett av årets teman på Bokmässan i Göteborg. Bokmässan uppmärksammar detta bland annat genom protestskyltar.

För att lyfta klimatkrisen har Bokmässan i år låtit ett femtiotal framstående författare skriva egna protestskyltar till förmån för klimatet. Det är bland annat svenska författare som David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Björn Wiman, välkända internationella författare som Jojo Moyes och Anthony Doerr, samt miljöaktivister som Naomi Klein och Vanessa Nakate.

Med skyltarna – som fått samlingsnamnet Hope Signs och är formgivna av Johanna Burai – vill Bokmässan göra det möjligt för alla att engagera sig för vår tids största kris, med hjälp av ord från våra stora författare.

– Tema Klimatkrisen på Bokmässan handlar om att koppla ihop kultur och vetenskap för att på olika sätt engagera och mobilisera kring vår tids ödesfråga. Syftet med Hope Signs är att visa på ordets kraft och möjlighet att beröra och inspirera till förändring. Vi hoppas att skyltarna väcker intresse och sätter i gång tankar, både hos författarna själva som varit med och skrivit skyltarna, hos Bokmässans besökare och hos alla andra som ser dem, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande. 

Skyltar med ord av David Lagercrantz, Susanna Alakoski, Anis Don Demina och Björn Wiman. Foto: Alexander Donka

Hope Signs finns tillgängliga i ett digitalt bibliotek där alla får tillgång till författarnas ord om klimatkrisen. Genom att ladda ned skyltarna kan de användas i klimatprotester eller delas på sociala medier för att föra klimatkampen online.

Fysiska versioner av protestskyltarna kan upplevas på Bokmässan samt i en Hope Signs Pop-up i centrala Göteborg. Skyltarna kommer att gestalta ett särskilt klimatområde på mässgolvet med Klimatscenen som mittpunkt, där framstående författare, forskare, journalister och aktivister möts i samtal och debatter kring klimatfrågor.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.