Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel ska ge ut sina memoarer 2024. Arkivbild: Fabian Sommer/AP.

Angela Merkel skriver sina memoarer – utgivning 2024

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel håller på att sammanfatta sina år vid makten. 2024 ska de politiska memoarerna vara klara för utgivning, meddelar hennes förlag.

Merkel skriver boken tillsammans med sin långvariga rådgivare Beate Baumann och det utlovas en ”exklusiv och personlig inblick i hennes politiska liv och arbete”.


ANNONS


”Jag är glad över att kunna reflektera över centrala beslut och situationer i mitt politiska arbete i min bok … och göra dem begripliga för en bred allmänhet”, säger exkanslern i ett uttalande från förlaget Kiepenheuer & Witsch.

Merkel, 68, styrde under sina 16 år vid makten Tyskland med fast hand genom en rad kriser, inklusive den globala finanskrisen, migrantkrisen och coronapandemin.

Kraftfull kvinna

När hon såg tillbaka på sitt kanslersämbete kort efter att hon lämnat posten sade hon att även om de 16 åren hade berikat henne, hade de också varit utmanande på grund av det ständiga behovet av att hantera, förebygga eller reagera på kriser.

Angela Merkel, en före detta kvantkemist som växte upp i det tidigare kommunistiska Östtyskland, blev Tysklands första kvinnliga förbundskansler den 22 november 2005.

ANNONS

Hon utnämndes till ”Världens mest kraftfulla kvinna” av tidskriften Forbes tio år i rad och har hyllats av miljontals kvinnor för att ha krossat glastaket för manlig dominans i politiken och utgjort en förebild för flickor.

Nära Putin

Men sedan Rysslands brutala invasion av Ukraina i februari har den tidigare förbundskanslern också anklagats för att ha haft ett alltför nära samröre med Rysslands president Vladimir Putin.

Den kritiken har hon avvisat och sade i sin första större intervju sedan hon avgick att ”diplomati är inte fel bara för att den inte fungerar”. Däremot såg hon den ryska invasionen som ”en vändpunkt” och klargjorde att ”Putin har begått ett stort misstag”.

– Han vill förstöra Europa. Det är väldigt viktigt för EU att hålla ihop nu, sade Merkel i juni.

Text: Kristina Erkenborn/TT

Boktuggs fotnot: Biografin Angela Merkel skriven av Stefan Kornelius utkom 2016. Författaren hade som chef för den utrikespolitiska avdelningen på Süddeutsche Zeitung god insikt, och hade i sitt arbete haft nära kontakt med Merkel sedan 1989. ”Hans porträtt av henne är en fascinerande och insiktsfull skildring av världens mäktigaste kvinna”, enligt förlaget Historiska Media.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …