Hédi Frieds barnbok om Förintelsen blir film

Hédi Fried (mitten) skrev om Förintelsen för barn, tillsammans med illustratören Stina Wirsén. Arkivbild: Naina Helén Jåma/TT.

Författaren och föreläsaren Hédi Frieds och illustratören Stina Wirséns barnbok om Förintelsen blir animerad film, skriver Dagens Nyheter.

Historien om Bodri kom 2019 och skildrar hur den lilla flickan Hédi levde ett gott liv med hunden Bodri och bästa vännen Marika, tills Adolf Hitler började styra landet. Boken är den första där Fried skildrar för små barn hur hon i barndomen utsattes för nazisternas förföljelse av judar.

– Det finns ingen särskild åldersgräns för när man kan börja berätta om det här för barn. Barn förstår tidigt, redan innan de förstår att de har förstått, sade hon då till TT.

Stina Wirsén hoppades att boken skulle ge ringar på vattnet.

– I en hotfull tid ger det hopp att göra något konkret. Bara den här boken kan få en enda människa att rösta på något annat eller att tänka annorlunda är det värt det, sade hon då till TT.

Stina Wirsén har omvandlat originaltexten till filmmanus samt regisserat och tecknat den tolv minuter långa filmen i samarbete med animatörer. Den kommer att översättas till de svenska minoritetsspråken och har premiär på Folkets bio i höst och senare på UR.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.