Författaren Salman Rushdie gömde sig i flera år men har under de senaste två decennierna rört sig fritt. Arkivbild: Ørjan F. Ellingvåg/TT.

Åklagare i Rushdie-fallet ber om mer tid

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Brottsutredningen mot den 24-årige man som åtalats för att ha knivhuggit författaren Salman Rushdie involverar så mycket material att åklagaren behöver mer tid för att sätta sig in i det. Det meddelar New Yorks chefsåklagare.

Distriktsåklagare Jason Schmidt i regionen Chautauqua i delstaten New York säger att hans kammare har omkring ”30 000 dokument” att granska och ber därför om mer tid innan han lämnar över bevisningen till den misstänktes advokat.

Åklagaren hävdar att den 24-årige mannen högg Rushdie i nacken, magen, bröstet, handen och högra ögat vid en litterär tillställning i Chautauqua den 12 augusti innan människor i publiken ingrep.

Salman Rushdie satt på en stol på scenen på utbildningscentret Chautauqua Institution och väntade på att bli introducerad till en diskussion om yttrandefrihet och skydd för författare i exil när attacken ägde rum.

Den 24-årige mannens advokat Nathaniel Barone ifrågasätter dock behovet av förlängd handläggningstid.

– Bara för att det kan finnas mängder av ”fynd” därute förändrar det inte det faktum att det här är deras jobb och det är bäst att de ser till att få det gjort, säger Barone.

I en intervju från fängelset med The New York Post sade den arresterade 24-åringen att han ogillade Rushdie och ”var förvånad över att författaren överlevde”. Han berömde samtidigt Irans bortgångne högsta ledare Ayatollah Khomeini, som var den som 1989 utfärdade en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom på grund av hans roman ”Satansverserna”.

Iran har dock förnekat inblandning i attacken.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …