Åklagare i Rushdie-fallet ber om mer tid

Författaren Salman Rushdie gömde sig i flera år men har under de senaste två decennierna rört sig fritt. Arkivbild: Ørjan F. Ellingvåg/TT.

Brottsutredningen mot den 24-årige man som åtalats för att ha knivhuggit författaren Salman Rushdie involverar så mycket material att åklagaren behöver mer tid för att sätta sig in i det. Det meddelar New Yorks chefsåklagare.

Distriktsåklagare Jason Schmidt i regionen Chautauqua i delstaten New York säger att hans kammare har omkring ”30 000 dokument” att granska och ber därför om mer tid innan han lämnar över bevisningen till den misstänktes advokat.

Åklagaren hävdar att den 24-årige mannen högg Rushdie i nacken, magen, bröstet, handen och högra ögat vid en litterär tillställning i Chautauqua den 12 augusti innan människor i publiken ingrep.

Salman Rushdie satt på en stol på scenen på utbildningscentret Chautauqua Institution och väntade på att bli introducerad till en diskussion om yttrandefrihet och skydd för författare i exil när attacken ägde rum.

Den 24-årige mannens advokat Nathaniel Barone ifrågasätter dock behovet av förlängd handläggningstid.

– Bara för att det kan finnas mängder av ”fynd” därute förändrar det inte det faktum att det här är deras jobb och det är bäst att de ser till att få det gjort, säger Barone.

I en intervju från fängelset med The New York Post sade den arresterade 24-åringen att han ogillade Rushdie och ”var förvånad över att författaren överlevde”. Han berömde samtidigt Irans bortgångne högsta ledare Ayatollah Khomeini, som var den som 1989 utfärdade en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom på grund av hans roman ”Satansverserna”.

Iran har dock förnekat inblandning i attacken.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.