Karin Alfredssons nya roman handlar om övergrepp på 70-talets sommarkollo

Karin Alfredsson. Foto: Elisabeth Olsson Wallin.

Intresset för hämnd och 60- och 70-talets samhällsförändringar ligger till grund för Karin Alfredssons bok Från någon som vill dig illa.

Spänningsromanen Från någon som vill dig illa av Karin Alfredsson börjar på en barnkoloni under tidigt 70-tal. Det är en historia om övergrepp, mobbning och hämnd, och vad som händer när de inblandade möts igen, i vuxen ålder.

– Jag är intresserad av 60- och 70-talet och den stora förändring som då kom i synen på demokrati, sexualitet, nakenhet och förhållandet mellan barn och vuxna. Samhället som hade varit regelstyrt och auktoritärt blev – åtminstone i vissa kretsar – mycket löst i kanten, vilket kunde drabba utsatta barn. Sedan är jag, som vanligt, intresserad av hämnd och hur den även påverkar hämnarna, säger Karin Alfredsson.

Har du själv varit på kollo och hur var i så fall den upplevelsen?
– Jag har jobbat på kollo, som 17-årigt köksbiträde. Jag tyckte det var jätteroligt, och boken handlar inte om den barnkolonin. Men vissa av miljöerna kanske kan kännas igen.

Boken följer flera olika personer – idag vuxna – som alla tillbringade sommaren 1973 på samma kollo.

– Det är intressant att kliva ut och in i olika människors huvuden och se hur händelsekedjan påverkar dem på olika sätt. Som hur den intet ont anande domaren steg för steg börjar komma ihåg sådant som han försökt förtränga. Och hur oskyldiga attacker accelererar för att så småningom leda till ond bråd död, utan att hämnarna behövt lyfta ett enda vapen, säger Karin.

Ett återkommande tema i Karin Alfredssons författarskap är kvinnofrågan och kvinnlig utsatthet. Vi bad därför Karin om några tips på böcker med starka kvinnor som slår tillbaka.

En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

”Klassikernas klassiker, häftigt filmatiserad med Meryl Streep i huvudrollen.”

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson (släpptes nyligen i tecknad version)

”Lisbet Salander är en alldeles ny typ av hjältinna, utan ett uns av kvinnlig behagfullhet.”

Klubben av Matilda Gustafsson

”Ett lysande reportage om övergrepp och vad som kan hända när kvinnor går samman.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Karin Alfredssons nya bok

Från någon som vill dig illa

Från någon som vill dig illa

  • Förlag: Brombergs
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-03-16
  • ISBN: 9789178092291
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.