Årets läsupplevelse 2021 – plats 5: ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

Årets läsupplevelse 2021 - plats 5: Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens kom på plats 5 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Förläggare Teresa Knochenhauer berättar om arbetet med boken.

Där kräftorna sjunger (översatt till svenska av Cecilia Berglund Barklem) var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-29
  • ISBN: 9789137154831

Vi ställde några frågor till Teresa Knochenhauer, förläggare på Bokförlaget Forum.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det var ljuvligt att arbeta med den här boken. Det var ingen som visste vilken fantastisk läsarfavorit det skulle bli vilket gjorde att vi kunde jobba mer i lugn och ro, vilket passade boken ypperligt. Vi fick njuta av de härliga naturbeskrivningarna och miljön, som dock säkert var en utmaning för översättaren.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Jag tror att den oerhört gripande skildringen av en övergiven och utsatt flicka var något många tog till sig och berördes av. Sedan är det ju fantastiska naturbeskrivningar, en kärlek till natur och djur, samt en främmande och spännande amerikansk miljö. Den släpptes ju mitt i första vågen av pandemin så kanske människor både hade tid och vilja att låta sig förlora sig i det.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Åh, så många, Elizabeth Strouts Oh William och så har jag läst om Sara Stridsbergs Beckomberga – ode till min familj som jag läser om en gång om året.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.