Årets läsupplevelse 2021 - plats 5: Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 5: ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Där kräftorna sjunger av Delia Owens kom på plats 5 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Förläggare Teresa Knochenhauer berättar om arbetet med boken.

Där kräftorna sjunger (översatt till svenska av Cecilia Berglund Barklem) var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.


ANNONS


Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-29
  • ISBN: 9789137154831

Vi ställde några frågor till Teresa Knochenhauer, förläggare på Bokförlaget Forum.

ANNONS

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det var ljuvligt att arbeta med den här boken. Det var ingen som visste vilken fantastisk läsarfavorit det skulle bli vilket gjorde att vi kunde jobba mer i lugn och ro, vilket passade boken ypperligt. Vi fick njuta av de härliga naturbeskrivningarna och miljön, som dock säkert var en utmaning för översättaren.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Jag tror att den oerhört gripande skildringen av en övergiven och utsatt flicka var något många tog till sig och berördes av. Sedan är det ju fantastiska naturbeskrivningar, en kärlek till natur och djur, samt en främmande och spännande amerikansk miljö. Den släpptes ju mitt i första vågen av pandemin så kanske människor både hade tid och vilja att låta sig förlora sig i det.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Åh, så många, Elizabeth Strouts Oh William och så har jag läst om Sara Stridsbergs Beckomberga – ode till min familj som jag läser om en gång om året.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »