Zambisk polis vill förhöra Delia Owens om mord på tjuvjägare

delia owens mord film
Filmatiseringen av romanen "Där kräftorna sjunger” har biopremiär i augusti. 2019 kopplade den amerikanska tidningen Slate ihop mordet i Zambia med det mord som sker i boken. Pressbild: Michele K. Short/AP/TT.

Polisen i Zambia vill förhöra den bästsäljande författaren Delia Owens om mordet på en tjuvjägare 1996, som man tror att hon kan ha koppling till.

Enligt zambiska myndigheter kan Owens vara ett möjligt ögonvittne och medhjälpare till det som skedde, skriver The Wrap.

Delia Owens doktorerade i zoologi och forskade efter det på däggdjurs sociala beteenden, i södra Afrika. Under åren i Zambia arbetade hon tillsammans med sin dåvarande man även för att bevara naturen och göra det möjligt för lokalbefolkning att försörja sig på andra sätt än genom tjuvjakt.

2018 släppte hon den bästsäljande romanen ”Där kräftorna sjunger” som filmatiserats och har biopremiär i mitten av augusti. 2019 kopplade den amerikanska tidningen Slate ihop mordet i Zambia med det mord som sker i boken.

– Jag kan lova att det var det sista jag tänkte på när jag skrev den här historien. Först och främst hade jag inget att göra med den fruktansvärda händelsen. Den zambiska regeringen gjorde en utredning som kom fram till att ingen i vårt projekt var inblandad, sade Delia Owens till TT i en intervju 2020.

Den mördade tjuvjägarens kropp hittades aldrig, men mordet fångades på film av ett dokumentärteam som arbetade i området. Vem som sköt syns däremot inte på bilderna.

Zambia har ingen preskriptionstid för mord, men inte heller något utlämningsavtal med USA.

Representanter för Delia Owens har inte kommenterat uppgifterna.

Fotnot: Boktugg skrev om misstankarna mot Delia Owens man i samband med att tidningen Slate skrev om fallet, som dock uppmärksammades redan 2010 av The New Yorker.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL