18 tips på böcker att ge bort i jul – hårda klappar med oväntad godhet

Kerstin Ekman, Åsa Larsson eller Göran Greider? Årets bokutgivning rymmer pärlor för de allra flesta läsare. Foto: Jessica Gow/TT.

Oväntad godhet, skogssamers öden och översättningens hemligheter – allt det och mycket mer får plats under granen. Här är några av årets bästa böcker att ge bort i jul.

TT har tittat i höstens bokskörd i jakt på böcker som kan hamna under granen. Här är en rad boktips.


ANNONS


Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan
En liten flicka på Irland skickas till fosterföräldrar, och får där för första gången någonsin uppleva omsorg och kärlek. När Claire Keegan skriver vill hon ”se något vackert hända, som inte är förståeligt eller väntat”. Sådan är också godheten i denna nutidsklassiker och dess uppföljare: den glimrar till i mörkret, överraskande och djupt gripande.

Osynligt bläck av Patrick Modiano
Under en kort period i sin ungdom försörjde sig Jean som privatdetektiv och fick i uppdrag att hitta den försvunna Noëlle Lefebvre. Senare i livet fortsätter han sin undersökning. Men är det kvinnan han söker eller en förklaring till varför han slutade leta? Ännu en gång gör Nobelpristagaren Modiano vardagslivets stilla Parisdramatik till fängslande romankonst.

Morgonstjärnan av Karl-Ove Knausgård
En mystisk stjärna uppenbarar sig på himlen. Är den ett bibliskt tecken, eller ett bevis på klimatkrisen? Den över 600 sidor långa ”Morgonstjärnan” handlar om människans existentiella villkor – men denna gång genom ett myller av olika gripande öden. Även barnen välkomnas in i denna på många vis förunderliga berättelse om livet och döden.

När vi var samer av Mats Jonsson
Denna Augustprisnominerade bok handlar om skogssamernas nedtystade öde – i serieform. Mats Jonsson tecknar detaljerat och engagerat både sin egen samiska släkt och en del av Sveriges historia som fler borde känna till, men som raderades i den svenska assimileringspolitiken. En ambitiös serieroman, späckad av öden och häpnadsväckande fakta.

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg
Fallna konungar och utsatta barn, denna gång i noveller – täta och händelserika som vore de små romaner. ”Hunter i Huskvarna” rymmer samtidigt en ny lätthet hos en författare som i en av novellerna skriver både ömt och roligt om ett sällskap som liknar Svenska Akademien.

Fädernas missgärning av Åsa Larsson
Boken blev utsedd till årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Och när Åsa Larsson är tillbaka med sin avslutande del om Rebecka Martinsson är det också med sedvanlig stilistisk träffsäkerhet. Deckaren är också mer än historien om ett brott – den varvas med varma skildringar av människor i marginalen, de ensamma och alkoholiserade.


ANNONS


Löpa varg av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman skriver som ingen annan, den här gången om en äldre man, jägmästaren Ulf Norrstig, som i slutet av sin levnads vandring vågar rannsaka sig själv. Mötet med en varg får honom att se på naturen med en ny respekt. ”Löpa varg” är Ekmans firade återkomst till fiktionen och en väldigt fin skildring av ett gammalt äktenskap.

Barndomsbrunnen av Göran Greider
I väntrum och nerbäddad i soffor och sjukhussängar skrev Göran Greider på sin ipad om att drabbas av en aggressiv form av blodcancer. Han insjuknade våren 2020, och skildrar anspråkslöst sitt möte med vården, på existensens kniv. Framför allt handlar denna bok om livet, om minnena av barndomen och om de ”alldagliga stunder” som Greider har kommit att älska.

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo
En av årets läsupplevelser hamnade märkligt nog lite i skymundan när den i somras gavs ut på svenska. Kompensera det genom att ge bort Bookerpristagaren Evaristos bok i julklapp. Den intensiva och mäktiga skildringen av tolv människoöden – främst svarta brittiska kvinnor – är helt utan pekpinnar, men gör läsaren plågsamt varse hur rasismen präglat och fortfarande präglar deras tillvaro.

Paradiset och Efterliv av Abdulrazak Gurnah
1910-talets liv i Östafrika skildras på djupet i rörande och spännande romaner av årets Nobelpristagare i litteratur. Här finns en omskakande berättelse om första världskriget så som det utkämpades av afrikanska legosoldater under ledning av rasistiska officerare från Europa. Men även mitt i allt detta ryms oväntad och gripande godhet.

Tills alla dör av Diamant Salihu
I en av årets viktigaste reportageböcker går Diamant Salihu på djupet med orsakerna till dödsskjutningarna i förorterna. Och han gör det genom att lyfta många olika röster som sällan hörs. Sammantaget blir det en nyanserad och mer komplex bild av varför unga pojkar som nyligen var vänner börjar skjuta ihjäl varandra.

Cykelbudet av Anders Teglund
I ”Cykelbudet” skildrar Anders Teglund den mentala utplåningen han upplever som Foodora-bud samtidigt som han njuter av att cykla, av att bara ”kötta på”. Men framför allt dyker han in i gig-ekonomin och i en av samtidens djupa sprickor på ett sätt som resulterat i en djupt inspirerande reportagebok.

Dolda gudar av Nils Håkanson
Genom tiderna har översättare haft en undanskymd roll – trots att det är de som ser till att vi kan läsa all världens litteratur. Nils Håkanson berättar initierat och pedagogiskt om ett yrke fullt av omöjliga avvägningar. Det är lustfyllt, folkbildande och väl värt det Augustpris som boken tilldelades.

Jag vill skriva sant av Jesper Högström
I en villa på Lidingö samlades några av modernismens främsta namn under 30-talet, hos Tora Dahl och Knut Jaensson. Men här ser vi en annan historia än den om de unga manliga genierna. Här står Tora Dahl i fokus, med ett annat drama från samma tid. Hon skrev det i sin dagbok som förblev hemlig fram till alla inblandades död.

Familjelexikon av Natalia Ginzburg
Ferrante-översättaren Johanna Hedenberg har gett ny njutbar språkdräkt åt Natalia Ginzburgs klassiker ”Familjelexikon”. I sin självbiografiska uppväxtroman berättar Ginzburg om hur familjens fraser, ord och uttryck knyter ihop och formar familjemedlemmarna i ett Turin under Mussolinis skugga.

Text: Sara Ullberg/TT, Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT

Fakta: Tre bubblare

Tio lektioner i svensk historia av Ola Larsmo
Kan man påstå vad som helst om Sveriges agerande under andra världskriget och bli trodd? Javisst, konstaterar Ola Larsmo, som med denna bok går till motattack mot den senaste tidens historierevisionism.

Autisterna av Clara Törnvall
Det har länge varit svårare för kvinnor med neuropsykiatriska funktionsvariationer att få en diagnos. Men i denna essäbok skriver Clara Törnvall om sin egen autismutredning, gör kulturhistoriska utflykter i ämnet och visar att en diagnos kan vara livsviktig.

Vackra värld, var är du av Sally Rooney
Författaren till ”Normala människor” skriver fram livet och världen genom att skildra några 30-åringar och deras trevande möten. Maktspel och relationstrubbel med både djup och samhällsanalys.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.