Fem bra böcker om glutenfri bakning och matlagning

Bakböcker som täcker allt från traditionella svenska fikastunder och glutenfri bakning till festliga julrecept. Foto: iStock.

Om du letar efter inspiration och vägledning för att antingen börja med eller förfina din glutenfria bakning och matlagning, här är fem utmärkta boktips som täcker allt från grundläggande tekniker till mer avancerade recept.

Dessa böcker erbjuder något för alla, oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet av glutenfri bakning och matlagning.

1. Glutenfritt: En bakbok för hela familjen av Martin Svensson

Martin Svensson, presenterar en inspirerande samling glutenfria bakrecept. Efter att Martins son diagnostiserats med celiaki, ägnade sig familjen åt att skapa glutenfria recept som alla kunde njuta av. Boken visar hur enkelt och roligt det kan vara att baka glutenfritt bröd som smakar gott för hela familjen. Det är en praktisk guide för de som antingen behöver eller väljer en glutenfri diet, med fokus på att dela glädjen och hälsofördelarna med att äta glutenfritt.

En personlig berättelse och en praktisk guide för den som söker glutenfria recept för hela familjen.

Glutenfritt : En bakbok för hela familjen

Glutenfritt : En bakbok för hela familjen

 • Förlag: Vibery Press
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2023-09-25
 • ISBN: 9789189812574

2. Glutenfritt – gott och enkelt av Margareta Elding-Pontén

En bok som erbjuder kunskap och inspiration för glutenfri bakning. Boken vänder sig till de med celiaki, deras anhöriga, och alla intresserade av glutenfri matlagning. Den innehåller recept på allt från bröd och bullar till pajer och pizzor, allt anpassat för en glutenfri diet. Elding-Pontén delar även med sig av bakningstips och förklaringar kring olika ingredienser för att underlätta och inspirera till glutenfri bakning.

– En bred introduktion till glutenfri bakning med recept som passar för alla tillfällen.

Glutenfritt - gott och enkelt

Glutenfritt - gott och enkelt

 • Förlag: Jure Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-12-20
 • ISBN: 9789172238671

3. Ät färg spring berg: Frukost & Fika, veganskt, näringsrikt, glutenfritt av Lina och Sanna El Kott Helander

Kombinerar passionen för löpning i berg och näringsrik mat. Den här boken är fylld med recept på frukostar och fikabröd som är både veganska och glutenfria, designade för att ge energi och välmående. Tvillingsystrarna delar med sig av sina favoritrecept som de använder för att prestera på topp i sin skyrunning samt tips för en hälsosam och aktiv livsstil.

– En bok som kombinerar passionen för näringsrik mat och aktiv livsstil med glutenfria och veganska recept.

4. Naturligt glutenfritt av Malin Båtmästar

En inspirationskälla för den som söker glutenfria alternativ utan färdiga mjölmixer eller tillsatser. Boken innehåller recept på bröd, bakverk och middagsrätter som är både smakrika och näringsrika, designade för att tilltala även de mest kräsna smaklökarna. Båtmästar delar med sig av sina bästa tips och recept för att göra glutenfri mat både läcker och enkel att tillaga, perfekt för den som inte vill kompromissa med smak trots en glutenfri diet.

– En guide för den som föredrar naturliga ingredienser och vill utforska glutenfri bakning och matlagning utan tillsatser.

Naturligt glutenfritt

Naturligt glutenfritt

 • Förlag: Förlaget M
 • Format: Ebok (EPUB)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-08-20
 • ISBN: 9789523334380

5. Good food: glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin av Kristin Kaspersen

– En inspirationskälla för enkel och hälsosam matlagning med fokus på glutenfria och gröna alternativ.

Denna bok fokuserar på en hälsosam och glutenfri kost rik på grönsaker, frukt, och bär. Kristin delar med sig av sin resa mot bättre matvanor genom att byta ut en råvara i taget och erbjuder läsaren en mängd recept som är enkla att tillaga. Boken innehåller allt från glutenfria tortillas till quinoamuffins och grönkålschips, samt tips på hur man kan variera sina rätter.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.