TT: Nio guldkorn från bokvåren 2024

Missa inte vårens mest spännande böcker. Arkivbild: MARTINA HOLMBERG/TT.

Rebelliska mödrar, samhällssatir och poetiska svar på våld – här är nio böcker att se fram emot i vår, enligt TT.

”Händelseboken” av Andrzej Tichý
En ung flicka försöker ta livet av sig, och blir funnen av en man som sedan i sin tur hittas utslagen i en trappuppgång. Olika liv vävs samman i Andrzej Tichýs nya tegelsten. Samhällskritisk udd utlovas, om maktlöshet och fantasins kraft.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

”Kniv” av Salman Rushdie
Efter den våldsamma knivattacken mot Rushdie 2022 formulerar författaren sig själv om händelsen i denna bok. Det blir hans sätt att bemöta våldet med konst, och att låta orden segra – trots försöken att kväva yttrandefriheten.

”Jag önskar mitt hem aska” av Daria Serenko.
Hon gick från författare till feministisk aktivist i Putins Ryssland. Här berättar Daria Serenko kompromisslöst hur det är att bli fängslad för sitt ställningstagande. Lyriken rymmer hela skalan av maktlöshet, rädsla och beslutsamhet inför förtryckaren.

”Kniven i elden” av Ingeborg Arvola
Boken om tvåbarnsmamman Brita Caisa, som emigrerar från Finland till Norge 1859 med sina två faderlösa söner, har fått flera priser. Arvola lyfter kvänernas historia och skildrar hur kvinnor trots den bistra miljön redde sig själva i frånvaron av män.

”Far inte till havet” av Elin Anna Labba
2020 års Augustpristagare är tillbaka med en mor- och dotterskildring, som dyker ner i samisk historia. När sjösystemet vid samernas by däms upp dränks kåtorna. Den nomadiserade Rávdná utmanar alla normsystem när hon försöker skapa ett nytt hem – men protesterna har ett pris.

”Jag sjunger och bergen dansar” av Irene Solà
Enligt kritiker får denna roman läsaren att bli ”nyförälskad i naturen, i fantasin, i orden, i livet”. Med ett poetiskt språk lyfter Sola katalanska erfarenheter och oläkta sår i de pyreneiska bergsbyarna. Egensinnigt om naturens nyckfullhet och kärlekens kraft.

”En dag kommer vi att skratta åt det” av Thomas Korsgaard
Korsgaards roman om Tue som växer upp på den fattiga, inskränkta danska landsbygden har hyllats över hela Norden. Nu kommer del två och tre, som belyser en skandinavisk nutid. Familjen har visserligen fått mer pengar – men hjälper det?

”Driftens väg” av Lise Tremblay
Med genomträngande blick i det lilla formatet formulerar Lise Tremblay relationers intrikata väv. Här handlar det om fem äldre kvinnor vars förhållanden krackelerar, och alla nyanser av känslor kring uppbrotten.

”Rent hus” av Alia Trabucco Zerán

Hembiträdet Estela sitter anhållen efter att en sjuårig flicka har hittats död. Det här är hennes försvarstal, och boken har hyllats som en hypnotisk uppgörelse med ett nattsvart klassamhälle.

Text: ELIN SWEDENMARK/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Fakta: Och tre poesiböcker

Fakta: Fler titlar att spana in

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,