Årets läsupplevelse 2021 – plats 15: ”Fädernas missgärningar” av Åsa Larsson

Årets läsupplevelse 2021 - plats 15: Fädernas missgärningar av Åsa Larsson. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson, sista delen i serien om Rebecka Martinsson, kom på plats 15 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse.

Fädernas missgärningar fick Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2021. Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Det är den sjätte och sista delen i serien.

Fädernas missgärningar

Fädernas missgärningar

Vad har kritikerna sagt om boken? I Femina skrev man:

”Men även i paradiset tar sig ondskan plats, en gammal man hittas död i ett ensligt beläget hus på en ö i Torne älv, och strax därpå ytterligare en död man i samma hus, en man som varit försvunnen sedan sextiotalet. Rebecka Martinsson får hand om utredningen, och finner kopplingar till den egna släkten och mörka hemligheter i det förflutna. Lägg till det svett–, blod– och linimentdoftande skildringar av boxningens innersta väsen (boxningsklubben BK Nordpolen tar stor plats i berättelsen) samt uppsluppet och livsbejakande om ångande erotik mellan sextioplussare – och jag slår ihop boken (med rodnande kinder) efter sista sidan, i ett rungande: NORRBOTTEN, tammejfaen!”

I en intervju i Sveriges Radio sa författaren själv att …

”Huvudpersonen juristen Rebecka Martinsson har förändrat mitt liv. Jag kommer från Kiruna och hon har öppnat dörrar för mig in i ett liv som jag inte kunde drömma om.”

Författaren Åsa Larsson har också förklarat hur allt började, då för Aftonbladet. Det var ett möte med en ung boxare som blev första byggstenen i Fädernas missgärningar. ”Vi satt i en radiostudio i Kiruna och jag kände plötsligt att jag ville berätta hans historia”, sa hon till Aftonbladet.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.