Årets läsupplevelse 2021 – plats 1: ”Löpa varg” av Kerstin Ekman

Årets läsupplevelse 2021 - plats 1: Löpa varg av Kerstin Ekman. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Vinnaren i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse och med andra ord våra läsares favoritbok 2021 är Löpa varg av Kerstin Ekman.

Kerstin Ekmans roman Löpa varg har synts på många topplistor sedan den gavs ut i augusti 2021. Den handlar om den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstigs förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Skidorna glider tyst genom nattens nysnö. Och plötsligt ser han dem – spåren. Och kort därpå vargen. Han kommer fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret går. Han ställer sig i myrkanten och ser uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vänder på huvudet så att Ulf ser profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som står rakt upp.

Inom sig ger den pensionerade jägmästaren vargen ett namn: Högben …

Löpa varg

Löpa varg

Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag, berättar om arbetet med boken.

Hur var det att jobba med den här boken?
– För mig var det en enastående upplevelse. När jag fick manuset, vilket säkert är ett och ett halvt år sedan, läste jag det raskt i två omgångar efter varandra och kände genast att det var en fantastisk bok. Med ett koncentrat av teman och ämnen som varit viktiga för Kerstin Ekman, även om det inte var en så lång bok. Volymen är 180 sidor, men den säger så mycket mer.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Dels tror jag att Kerstin Ekmans trogna läsare har fastnat för den, jag har förstått att alla som har följt henne under åren har läst den. Den handlar om den tid vi lever i, och ämnet – varg – är ett ämne som vi då och då läser i tidningarna om, till exempel hur man förhåller sig till vargjakt. Den handlar också om ett långt äktenskap, att åldras, att våga ändra inställning och åsikt i det man gjort tidigare. Många viktiga saker som läsare oavsett ålder kan tycka om.

Kan du tipsa om någon av dina egna starka läsupplevelser från 2021?
– Det är naturligtvis den här boken, Löpa varg har varit mest betydelsefull för mig i år. Annars är det svårt att säga, jag ligger längre fram i tiden i min läsning – böckerna jag tycker om nu kommer inte ut förrän nästa år.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.