Kerstin Ekman och Jesper Larsson kan få Nordiska rådets litteraturpris 2022

Kerstin Ekmans (Arkivbild: Henrik Montgomery/TT) "Händelser vid vatten" fick Nordiska rådets litteraturpris 1994. Nu är hon nominerad för "Löpa varg". Jesper Larsson är nominerad för romanen "Den dagen den sorgen" som handlar om byggnadssnickaren Bengt. Pressbild: Severus Tenenbaum.

Kerstin Ekman och Jesper Larsson kan få Nordiska rådets litteraturpris i år. De är nominerade för sina romaner ”Löpa varg” respektive ”Den dagen den sorgen”.

Kerstin Ekman gläds över ”denna ärofulla utmärkelse” men tycker själv att priset borde gå till den danska författaren Kirsten Thorups roman ”Indtil vanvid, indtil døden” som kommer i svensk översättning senare i vår (Intill vanvett, intill döden, släpps 11 maj).

– Den handlar om det inre sönderfallet i ett land som inlett ett katastrofalt anfallskrig. Den gången Tyskland. I dag är det Ryssland som står inför ödet att falla sönder efter krigshandlingar som först kan verka segerrika. Men krig är vanvett som leder till döden, säger hon.

Stopp i avloppet

Kerstin Ekmans egen roman om den pensionerade jägmästaren och jaktlagsledaren Ulf Norrstig beskrevs av kritikern Ulrika Milles som ”en rafflande och melankolisk meditation över vad det är att vara människa mot slutet av sin levnads vandring”. Romanen blev en av fjolårets mest älskade och hyllade i den svenska utgivningen.

– Jag tycker att det är förunderligt att min lilla bok om en varg och om ett äldre par som får stopp i avloppet kan bli så uppskattad. Nå, stoppet får ju stora konsekvenser för deras liv och ger till slut en ny öppenhet mellan dem. Roligt är det i alla fall, säger hon.

Kontrollbehov

Även den andra svenska priskandidaten, Jesper Larsson, är tagen av den ryska invasionen av Ukraina som han tycker ”överskuggar allt”, även en nominering till Nordiska rådets litteraturpris.

Jesper Larsson kan få priset för sin andra roman, ”Den dagen den sorgen”, som handlar om den ensamstående pappan och byggnadssnickaren Bengt vars förhållande till tonårsdottern blir allt snårigare. Juryn framhåller att personer som Bengt sällan skildras med omsorg i samtidslitteraturen, men att Jesper Larsson gör honom trovärdig som ”misogyn, xenofob och med ett osmickrande kontrollbehov”.

– Jag var väl kanske lite trött på att huvudpersoner ska vara lite medelklassiga, men när man skriver tar man inte hänsyn till det litterära klimatet, man skriver det man måste skriva. Det är svårt att förklara egentligen varför det blir som det blir.

TT: Vad betyder nomineringen?
– Det är framför allt roligt att boken får uppmärksamhet, sedan är det väl ett nödvändigt ont att jag också får det.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nominerade Nordiska rådets litteraturpris 2022

Sverige

Den dagen den sorgen, roman av Jesper Larsson

Löpa varg, roman av Kerstin Ekman

Finland

”Eunukki”, roman av Kristina Carlson

”Röda rummet”, roman av Kaj Korkea-aho

Färöarna

”Sólgardurin”, diktsamling av Beinir Bergsson

Grönland

Arkhticós Dolorôs, diktsamling av Jessie Kleemann

Island

”Truflunin”, roman av Steinar Bragi

”Aprílsólarkuldi”, roman av Elísabet Jökulsdóttir

Norge

”Dette er G”, roman av Inghill Johansen

”Jente 1983”, roman av Linn Ullmann

Det samiska språkområdet

”Beaivvás mánát”, diktsamling av Mary Ailonieida Sombán Mari

Åland

”Hem”, roman av Karin Erlandsson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL