Norrlands litteraturpris 2022 till Kerstin Ekman och Moa Backe Åstot

Moa Backe Åstot, bosatt i Jokkmokk, tilldelas Norrlands litteraturpris 2022, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Himlabrand. Foto: Pressbild.

Norrländska litteratursällskapet och Författarcentrum Norr har utsett vinnare av Norrlands litteraturpris 2022: Kerstin Ekman (vuxenlitteratur) för Löpa varg och Moa Backe Åstot (barn- och ungdomslitteratur) för Himlabrand.

– Det är glädjande att äntligen få dela ut Norrlands litteraturpris till Kerstin Ekman, vars författarskap genomgående varit rotat i den norrländska marken. Precis som i flertalet av hennes romaner utgår Löpa varg ifrån myrarna, skogarna och den norrländska byns miljöer och gemenskaper, säger Elin Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet i ett pressmeddelande.

Kerstin Ekman, uppvuxen i Katrineholm, tilldelas alltså Norrlands litteraturpris 2022, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Löpa varg (Albert Bonniers förlag) med motiveringen:
I en skenbart enkel och anspråkslös roman ryms ett stort existentiellt djup. Här är människans påverkan på naturen inga abstrakta analyser eller slagord, utan en i vardagen förvärvad erfarenhet. I den åldrande jägmästaren Ulfs livskris återfinns såväl samvetskval som förtröstan samt hopp kring vår förmåga att leva tillsammans med både varandra och vår livsmiljö. Formatet må vara litet, men Kerstin Ekmans Löpa varg är en okuvlig och stark berättelse, tryggt rotad i den norrländska myllan.

Moa Backe Åstot, bosatt i Jokkmokk, tilldelas Norrlands litteraturpris 2022, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Himlabrand (Rabén & Sjögren) med motiveringen:
Med avstamp i ungdomens nu berättar Moa Backe Åstot om samisk identitet och nedärvda trauman på ett sätt som förbinder den enskilda människan med historien. Hon väjer inte för de svåra frågorna och skapar i den unga, homosexuella Ánte en smärtsam och trovärdig skildring av svårigheten att vara sig själv i en komplex väv av förtryck och fördomar. Himlabrand är därtill en magpirrande tonårsberättelse om kärlek, lust och vänskap som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i och som ger hopp om ett samhälle i förändring.

– Med Himlabrand fångar Moa Backe Åstot en ung, samisk människas kamp för sin egen identitet. Vi ser ett stort författarskap ta sin början i denna debutroman, säger Elin Grelsson.

Samtliga nominerade till Norrlands litteraturpris 2022

Vuxenlitteratur
Bondland av Gunnar Balgård (Ekström och Garay)
Jag faller som en sten genom tiden genom livet av Åke Smedberg (Albert Bonniers förlag)
Löpa varg av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag)
När vi var samer av Mats Jonsson (Galago)
Älskade Ester av Kent Lundholm (Ord & Visor)

Barn- och ungdomslitteratur
Det är någonting som drar i mig av Elin Persson (Bonnier Carlsen)
Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma Adbåge (Rabén & Sjögren)
Himlabrand av Moa Backe Åstot (Rabén & Sjögren)
Ensamvargar av Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget)
Den blixten tar av Therese Henriksson (Opal)

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/ Författarcentrum Norr. Utmärkelsen tilldelas föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling i kategorierna vuxen samt barn och ungdom. Priset instiftades 1973 och är ett av Sveriges äldsta litterära priser. Ursprungligen kallades det Rörlingstipendiet men fick sitt nuvarande namn år 2008. Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2022 hålls på Hola Folkhögskola. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.