Årets naturfotograf 2021: Jörgen Wiklund skildrar svenska fiskar

Jörgen Wiklund, årets naturfotograf 2020. Foto: Naturvårdsverket.

Årets naturfotograf 2021 är Jörgen Wiklund, som i sina bilder har skildrat de svenska sötvattenfiskarterna.

Wiklund har i sin bok Sveriges sötvattensfiskar fotograferat 50 fiskarter i Sverige – i levande skick. Nu belönas han med Naturvårdsverkets pris årets naturfotograf.

”Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona, och han har stor bredd i sin gärning, där även fågelfoto har en speciell plats”, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Röding. Foto: Jörgen Wiklund.

Utöver sin gärning som fotograf arbetar Jörgen Wiklund även som forskningsingenjör vid institutionen för vilt, fiske och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Hans foton finns dokumenterade i ett flertal böcker och utställningar – och fågel- och fiskfotograferingen sker till största del i norra Sverige.

”Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd- och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan, men fiskeintresset blev bestående”, säger Jörgen Wiklund i pressmeddelandet.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset till en dokumenterat skicklig fotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

Den prisbelönta boken om fiskar

Sveriges sötvattensfiskar

Sveriges sötvattensfiskar

  • Förlag: Avium förlag AB
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-12
  • ISBN: 9789198516562
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter