ANNONS

Bonnierförlagens VD Sara Börsvik – en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor

Sara Börsvik, vd för Bonnierförlagen. Foto: Peter Jönsson

När Dagens Industri rankar Sveriges 125 mäktigaste kvinnor idag så finns ett namn från bokbranschen med: Sara Börsvik, VD Bonnierförlagen, på 86:e plats.

– Det känns helt klart lite märkligt att se sitt eget namn bland alla dessa imponerande kvinnor. Men det är kul såklart och bra att vår bransch uppmärksammas, säger Sara Börsvik, VD för Bonnierförlagen sedan den 1 januari 2020 då hon efterträdde Håkan Rudels.

Hon rekryterades till Bonnierförlagen som CFO i april 2017. Frågar man folk i branschen vilket företag som har mest makt i Sverige så svarar förmodligen många Bonniers, vilket inte är exakt samma sak som Bonnierförlagen. Men i samma koncern ingår både Adlibris, Pocketshop och Bookbeat. Samt Bonnier Books som äger förlag i ett flertal länder. Inte minst Tyskland.

Dagens Industris lista hamnar finansminister Magdalena Andersson överst. Kanske inte så konstigt efter ett år med pandemikris som gett regeringen en hel del att göra. I den korta kommentaren under Sara Börsviks namn på listan läser vi: ”Bokbranschen hör till coronakrisens vinnare. Därför betalade hon också tillbaka de statliga stödpengar som förlaget fick under vårens korttidsarbete.”

ANNONS

Tre fjärdedelar kvinnor

När du tittar på Bonnierförlagens organisation, hur duktiga är ni på jämställdhet bland chefer och anställda?
– Jag tycker att vi är bra på jämställdhet när det gäller chefer. Kvinnor innehar 75 procent av alla chefspositioner om man tittar på hela förlagshuset. När det gäller personalstyrkan överlag så har vi också där fler kvinnor än män, 76 procent är kvinnor. Att det ser ut så är något som jag tror att de flesta aktörer i vår bransch känner igen sig i. Vi arbetar aktivt i vår rekrytering för ökad mångfald bland våra medarbetare på förlaget, balans mellan män och kvinnor är en aspekt i det arbetet.

Just i bokbranschen finns det ju en hel del kvinnor i högre positioner, är det några andra namn du tycker skulle varit med på Di:s lista?
– Ja, det finns många andra kvinnor i vår bransch som hade platsat på listan, till exempel Sofie Zettergren och Ingrid Bojner på Storytel. Breddar vi listan till att inkludera fler personer från kultursfären vill jag lyfta inflytelserika förläggare såsom Dorotea Bromberg, Karin Linge Nord, Åsa Selling, Eva Gedin, Sara Nyström, Pia Printz, Eva Bonnier, Ebba Östberg och Susanna Romanus, för att nämna endast några. Dessa kvinnor har mycket att säga till om och är med och påverkar vilken litteratur som ges ut i Sverige, säger Sara Börsvik.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Fler kandidater till maktlistan

Det råder ingen brist på starka kvinnor i bokbranschen. Om några aspirerar på en plats på maktlistan är det kanske Maria Edsman, VD för Bokhandelsgruppen (Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play) och någon av Storytels chefer: Sofie Zettergren (Chief Financial Officer), Ingrid Bojner (Chief Commercial Officer), Helena Gustafsson (Chief Content Strategy Officer) och Åse Ericson (Sverigechef).

Dessutom har vi ännu fler VD-kvinnor: Eva Gedin, Norstedts förlagsgrupp, Anna Settman, Liber, Alexandra Åquist, Norstedts Juridik, Åsa Steholt Vernerson, Gleerups och Anette Ekström, HarperCollins Nordic. Av VD:arna på de tio största förlagen i Sverige är sex kvinnor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL