Bonnierförlagens VD Sara Börsvik – en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor

Sara Börsvik, vd för Bonnierförlagen. Foto: Peter Jönsson

När Dagens Industri rankar Sveriges 125 mäktigaste kvinnor idag så finns ett namn från bokbranschen med: Sara Börsvik, VD Bonnierförlagen, på 86:e plats.

– Det känns helt klart lite märkligt att se sitt eget namn bland alla dessa imponerande kvinnor. Men det är kul såklart och bra att vår bransch uppmärksammas, säger Sara Börsvik, VD för Bonnierförlagen sedan den 1 januari 2020 då hon efterträdde Håkan Rudels.

Hon rekryterades till Bonnierförlagen som CFO i april 2017. Frågar man folk i branschen vilket företag som har mest makt i Sverige så svarar förmodligen många Bonniers, vilket inte är exakt samma sak som Bonnierförlagen. Men i samma koncern ingår både Adlibris, Pocketshop och Bookbeat. Samt Bonnier Books som äger förlag i ett flertal länder. Inte minst Tyskland.

Dagens Industris lista hamnar finansminister Magdalena Andersson överst. Kanske inte så konstigt efter ett år med pandemikris som gett regeringen en hel del att göra. I den korta kommentaren under Sara Börsviks namn på listan läser vi: ”Bokbranschen hör till coronakrisens vinnare. Därför betalade hon också tillbaka de statliga stödpengar som förlaget fick under vårens korttidsarbete.”

Tre fjärdedelar kvinnor

När du tittar på Bonnierförlagens organisation, hur duktiga är ni på jämställdhet bland chefer och anställda?
– Jag tycker att vi är bra på jämställdhet när det gäller chefer. Kvinnor innehar 75 procent av alla chefspositioner om man tittar på hela förlagshuset. När det gäller personalstyrkan överlag så har vi också där fler kvinnor än män, 76 procent är kvinnor. Att det ser ut så är något som jag tror att de flesta aktörer i vår bransch känner igen sig i. Vi arbetar aktivt i vår rekrytering för ökad mångfald bland våra medarbetare på förlaget, balans mellan män och kvinnor är en aspekt i det arbetet.

Just i bokbranschen finns det ju en hel del kvinnor i högre positioner, är det några andra namn du tycker skulle varit med på Di:s lista?
– Ja, det finns många andra kvinnor i vår bransch som hade platsat på listan, till exempel Sofie Zettergren och Ingrid Bojner på Storytel. Breddar vi listan till att inkludera fler personer från kultursfären vill jag lyfta inflytelserika förläggare såsom Dorotea Bromberg, Karin Linge Nord, Åsa Selling, Eva Gedin, Sara Nyström, Pia Printz, Eva Bonnier, Ebba Östberg och Susanna Romanus, för att nämna endast några. Dessa kvinnor har mycket att säga till om och är med och påverkar vilken litteratur som ges ut i Sverige, säger Sara Börsvik.

Fler kandidater till maktlistan

Det råder ingen brist på starka kvinnor i bokbranschen. Om några aspirerar på en plats på maktlistan är det kanske Maria Edsman, VD för Bokhandelsgruppen (Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play) och någon av Storytels chefer: Sofie Zettergren (Chief Financial Officer), Ingrid Bojner (Chief Commercial Officer), Helena Gustafsson (Chief Content Strategy Officer) och Åse Ericson (Sverigechef).

Dessutom har vi ännu fler VD-kvinnor: Eva Gedin, Norstedts förlagsgrupp, Anna Settman, Liber, Alexandra Åquist, Norstedts Juridik, Åsa Steholt Vernerson, Gleerups och Anette Ekström, HarperCollins Nordic. Av VD:arna på de tio största förlagen i Sverige är sex kvinnor.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,