Sommarserien 2020 – Sara Börsvik: Utfallet har blivit bättre än vi vågade tro

Sara Börsvik, VD Bonnierförlagen. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sara Börsvik, vd för Bonnierförlagen, gläds åt att boken verkar hitta sina läsare och lyssnare oavsett vad som händer i omvärlden.

I Boktuggs sommarserie möter vi idag Sara Börsvik, sedan årsskiftet vd för Bonnierförlagen. På Bonniers har omställningarna under våren som för många andra inneburit hemmakontor och nya sätt att arbeta. Som en viktig fråga för bokbranschen lyfter Sara Börsvik att trenderna kring digitalisering och förändrade konsumentbeteenden har accelererat under coronapandemin – vilket kräver ytterligare anpassning från förlagens sida.

Hur har våren varit för er?
 – Det har varit en vår där vi upplevt saker som vi aldrig tidigare varit med om. Från en dag till nästa så befann sig alla medarbetare på hemmakontor och vi började omgående att arbeta med olika scenarier för året. Glädjande kan vi konstatera att utfallet har blivit bättre än vad vi vågade tro i början av april och detta är ett styrkebesked för hela bokbranschen. Boken verkar hitta sina läsare och lyssnare oavsett vad som händer i omvärlden, säger Sara Börsvik.

– Det finns också många lärdomar att dra från ett mer flexibelt sätt att arbeta vilket kommer att förändra både arbetssätt och utformningen av vårt framtida kontor.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Jag tycker snarare att höstens fråga är den senaste tidens fråga, nämligen att skiftena vi ser mellan format och säljkanaler är en konsekvens av digitaliseringen och förändrade konsumentbeteenden. Det vi har sett under våren handlar till stor del om att riktningar och trender vi såg redan innan pandemin har accelererat. Det kräver ytterligare anpassning från förlagens sida. Men som alltid handlar det om att vi lyckas ge ut böcker som berör och som våra läsare och lyssnare längtar efter, det är så vi bäst bibehåller relevansen i branschen, säger Sara Börsvik.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
 – Sommaren innebär alltid mer läsning och lyssning för min del och som förlagsmedarbetare är det inte svårt att ha en gigantisk semesterhög med böcker som jag längtat efter att få tid att läsa. Sommarläsning ger mig oftast de största läsupplevelserna och det kanske har att göra med att tempot är lägre och tiden för reflektion större.

Såklart får Sara Börsvik precis som tidigare gäster i sommarserien tipsa om tre titlar ur vårens eller sommarens utgivning. Här är hennes tips från tre olika Bonnierförlag:

  • Samlade Verk av Lydia Sandgren. ”En makalös debut. Humoristisk med blinkningar åt konsten att skriva, en Göteborgsskildring som spänner över 35 år och klassiker i ett.”
  • Där kräftorna sjunger av Delia Owens. ”Gripande berättelse om ensamhet och utsatthet och en storslagen hyllning till naturen. Läs denna om du gillade Allt jag fått lära mig av Tara Westover.”
  • Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins. Spännande prequel som utspelar sig 64 år före första boken i Hungerspelen-trilogin. En helt fantastisk värld att försvinna in i, även som vuxen.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har tänkt läsa i sommar?
– Jag har tänkt att läsa Osebol av Marit Kapla i sommar. Andra värmlänningar i min närhet har fullkomligt älskat den!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL