ANNONS

En författare och en forskare får Svenska Akademiens Bernadottestipendium 2021

Författare, översättaren och journalisten Cecilia Hansson. Foto Martin Vallin

Svenska Akademien har beslutat tilldela författaren Cecilia Hansson och språkvetaren Katrin Ahlgren Bernadottestipendiet för 2021. 

Från och med i år delar Svenska Akademien ut två priser inom ramen för Bernadottestipendiet som instiftades i samband med Hans Majestät Konungens 70-årsdag den 30 april 2016.

Det ena priset går till en författare som relativt nyligen debuterat, det andra omväxlande till förhållandevis nydisputerade litteraturforskare och språkforskare. Stipendiet utgörs av 120 000 kronor samt två veckors fri vistelse i Hvita villan på Öland. 

I år går stipendierna till författaren Cecilia Hansson och språkvetaren Katrin Ahlgren.

ANNONS

Cecilia Hansson är författare, översättare och journalist. Hon debuterade 2002 med diktsamlingen Revbensdagar, morgnar. Hennes senaste verk är intervjuboken Hopplöst men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa (2017) och romanen Au pair (2019). I maj i år utkommer hon med romanen Snö och potatis

Fil.dr Katrin Ahlgren, född 1970, har en bred utbildning från flera svenska universitet. Hon har dessutom bedrivit studier, varit gästforskare och undervisat vid olika universitet i Frankrike och Spanien och är verksam som översättare av dramatik. Hon disputerade 2015 med doktorsavhandlingen Narrativa identiteter och levande metaforer i ett andraspråksperspektiv i ämnet utbildningsvetenskap med inriktning mot språk och språkutveckling vid Stockholms universitet. 

Stipendiet ingår i Bernadotteprogrammet, där Konstakademien, Musikaliska Akademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur inlett en långsiktig samverkan. Programmet har som syfte att erbjuda en fortbildningsform för yngre excellenser på väg att etablera sig som framstående utövare inom sina respektive områden.  

Övriga stipendier fördelas som följer:

Kungl. Akademien för de fria konsterna 
Ida-Johanna Lundqvist för sitt konstnärliga arbete inom projektet Allegoria kring den mänskliga kroppen, ritualer, språk, sjukvårdens historia och begravningsritualer och Hanna Zelleke Collin för sitt konstnärliga arbete Intuition och perception i teckning och måleri, grundat i teoretisk filosofi (120 000 kronor var ur Axel Hirschs donationsfond, ett års ateljévistelse samt en utställning vid Konstakademien). 

Kungl. Musikaliska Akademien 
Mårten Nehrfors-Hultén, Örebro, för projektet Från dynastisk världsbild till nationalism: Ideologiska förhandlingar i svensk musik under 1800-talet (100 000 kronor). 

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Kaj Ahlsved, Jakobstad, Finland för projektet Idrottsföreningars sång- och musikkultur ur ett jämlikhets- och medborgarperspektiv och Michael Frost, Lewes, East Sussex, UK för projektet The Backgrounds and Early Careers of Swedish Bishops in the Late Middle Ages (125 000 kronor var). 

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Kungl. Vitterhetsakademien
Annie Burman, Uppsala, för projektet Uppsalas Etruskiska Samlingar: Avklappningar i O.A. Danielssons arkiv. Petra Dotlačilová, Stockholm, för projektet Effigies of Performance: Late 18th Century Costumes in Swedish Archives och Svante Landgraf, Linköping, för projektet Kartan och labyrinten. Om relationen text/bild/rum i fantastiken. Utöver stipendiesumman 125 000 kronor erbjuds stipendiaterna två veckors vistelse vid någon av Akademiens kulturfastigheter. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL