Litteraturbanken digitaliserar svensk 1800-talslitteratur

Hjalmar Söderberg år 1907. Foto: Herman Hamnqvist/Wikimedia Commons

I ett nytt forskningsprojekt kommer det svenska 1800-talets tryckta skönlitteratur att digitaliseras och tillgängliggöras – fritt för alla.

I Litteraturbankens forskningsprojekt Nya vägar till det förflutna, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, kommer det svenska 1800-talets tryckta skönlitteratur att digitaliseras och tillgängliggöras – fritt för alla, både forskare och allmänhet. 

Sammanlagt handlar det om uppåt 10 000 volymer som digitaliseras. De kommer tillsammans med böcker som redan finns hos Litteraturbanken att teckna en rätt heltäckande bild av det svenska litterära 1800-talet, skriver Litteraturbanken i ett pressmeddelande.

– Allt var förstås inte Hjalmar Söderberg, Fredrika Bremer och Carl Jonas Love Almqvist. Det trycktes mycket som idag är intressant mer som tidsdokument än som levande litteratur. Men både klassikerna och de verk som senare hamnat i skymundan är pusselbitar i historien om 1800-talets människor, säger Ljubica Miočević, redaktör på Litteraturbanken.

Redan nu finns drygt 1 100 titlar att läsa hos Litteraturbanken från den första omgången av böcker som digitaliserats. Samtidigt lanseras en digital utställning på Diktens museum.

En 1800-talsklassiker lyfts fram lite extra den här gången: Hjalmar Söderbergs novellsamling Historietter från 1898, som lästs in av skådespelaren och regissören Emilie Strandberg.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,