Strindbergs samlade verk tillgängliga digitalt hos Litteraturbanken

Litteraturbanken tillgängliggör August Strindbergs samlade verk. Foto: Litteraturbanken

Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk har digitaliserats och finns nu fritt tillgänglig hos Litteraturbanken.

När Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk nu är digitaliserad finns allt som Strindberg skrev tillgängligt i digital form: romaner, noveller, pjäser, debattinlägg, naturvetenskapliga försök och pamfletter.

– August Strindbergs världar är outtömliga. Man kan närma sig Strindberg från snart sagt vilket håll som helst, och Nationalupplagan är den självklara utgångspunkten, säger Per Stam, som varit huvudredaktör för utgivningen sedan 2009.

Nationalupplagans första volym gavs ut 1981, och efter det har volymerna kommit i en strid ström under åren. Men också digitaliseringen har tagit tid att genomföra. 

– Vi har arbetat med att föra över de tryckta böckerna till digital form under rätt många år nu. Det har förstås varit ett grannlaga arbete. Strindbergs böcker är ofta besvärliga att förvandla till digitala versioner, säger Cai Alfredson, som varit ansvarig för Litteraturbankens arbete med Nationalupplagan.

Flera generationer av Strindbergsexperter har arbetat med Nationalupplagan, och utgivningsprojektet saknar motstycke i modern svensk historia.

– Det är inte bara Strindberg som är ett monument. Också utgåvan i sig är ett monument, en milstolpe som markerar en alldeles oerhörd arbetsinsats under årens lopp. Och det säger förstås en del om Strindbergs samlade produktion att det krävts en veritabel armé av forskare för att göra hans verk rättvisa, säger Gunnel Engwall, ordförande för Strindbergsprojektets ledningsgrupp.

Även Strindbergs samlade brev finns fritt tillgängliga hos Litteraturbanken.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.