ANNONS

Strindbergs samlade verk tillgängliga digitalt hos Litteraturbanken

Litteraturbanken tillgängliggör August Strindbergs samlade verk. Foto: Litteraturbanken

Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk har digitaliserats och finns nu fritt tillgänglig hos Litteraturbanken.

När Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk nu är digitaliserad finns allt som Strindberg skrev tillgängligt i digital form: romaner, noveller, pjäser, debattinlägg, naturvetenskapliga försök och pamfletter.

– August Strindbergs världar är outtömliga. Man kan närma sig Strindberg från snart sagt vilket håll som helst, och Nationalupplagan är den självklara utgångspunkten, säger Per Stam, som varit huvudredaktör för utgivningen sedan 2009.

Nationalupplagans första volym gavs ut 1981, och efter det har volymerna kommit i en strid ström under åren. Men också digitaliseringen har tagit tid att genomföra. 

– Vi har arbetat med att föra över de tryckta böckerna till digital form under rätt många år nu. Det har förstås varit ett grannlaga arbete. Strindbergs böcker är ofta besvärliga att förvandla till digitala versioner, säger Cai Alfredson, som varit ansvarig för Litteraturbankens arbete med Nationalupplagan.

Flera generationer av Strindbergsexperter har arbetat med Nationalupplagan, och utgivningsprojektet saknar motstycke i modern svensk historia.

– Det är inte bara Strindberg som är ett monument. Också utgåvan i sig är ett monument, en milstolpe som markerar en alldeles oerhörd arbetsinsats under årens lopp. Och det säger förstås en del om Strindbergs samlade produktion att det krävts en veritabel armé av forskare för att göra hans verk rättvisa, säger Gunnel Engwall, ordförande för Strindbergsprojektets ledningsgrupp.

Även Strindbergs samlade brev finns fritt tillgängliga hos Litteraturbanken.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL