Litteraturbanken lanserar digital litteraturkarta över Västsverige

Selma Lagerlöf, Karin Boye och Carl von Linné är några av de namn som dyker upp i Litteraturkartan. Foto: Skärmklipp från Litteraturkartan.se

Litteraturkartan.se lanseras den 28 januari 2021. Det är en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. 

Materialet utgår från Litteraturbankens samlingar, men kartan innehåller också författare och texter som inte finns representerade där.

– Det är en blandning av stort och smått, av känt och okänt i litteraturen. Man kommer att kunna hitta både Selma Lagerlöf och Harry Martinson, men också mer oväntade saker, som förhoppningsvis öppnar nya perspektiv, säger Dick Claésson, huvudredaktör på Litteraturbanken, i ett pressmeddelande. 

De tre landskapen har haft varsin ansvarig författare som bidragit med texter och artiklar. Gunnar D Hansson för Bohuslän, Erik Andersson för Västergötland och Lilian Perme för Dalsland.

– Det har varit roligt att se de litterära miljöerna, som till exempel kring Katedralskolan i Skara. Även en superliten miljö som i Kyrkefalla på 1810-talet har haft betydelse, och det var en upptäckt jag gjorde under det här arbetet, säger Erik Andersson. 

Kartan vänder sig till både litteratur- och hembygdsintresserade, och till alla som är nyfikna. Men helt färdig, det kommer den nog aldrig bli, menar Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken. 

– Dels tillkommer det ju hela tiden ny litteratur. Dagens litteratur blir i bästa fall morgondagens klassiker. Dels upptäcker vi hela tiden nya saker i det förflutna som vi vill tipsa om, säger hon.

Litteraturkartan har tagits fram av Litteraturbanken, med Johan Roxendal på Språkbanken Text vid Göteborgs universitet som utvecklare, och med finansiellt stöd av Västra Götalandsregionen.

Lanseringen presenteras närmare vid en livesändning från Göteborgs litteraturhus torsdagen den 28 januari.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.