Johanna Bäckström Lerneby skrev Familjen som legat etta på topplistan i tre månader.
Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Foto: Pressbild.

Yellow Bird har köpt filmrättigheterna till Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Johanna Bäckström Lernebys Familjen var en av de mest sålda fackböckerna 2020. Nu har filmrättigheterna sålts till Yellow Bird.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. I Familjen kartlägger hon hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare och avslöjar hur parallellsamhällen i Sverige fungerar i praktiken, och myndigheternas försök till att upplösa deras makt.

Boken har sedan utgivningen i maj 2020 sålt långt över 100 000 exemplar. Den nominerades till Augustpriset 2020 och vann även Stora journalistpriset förra året.

Nu är det klart att produktionsbolaget Yellow Bird köpt rättigheterna till att filmatisera boken.

– När vi träffade Yellow Bird kändes det helt rätt, deras tankar om Familjen ligger helt i linje med mina egna och är det några som kommer att göra en riktigt bra samtidsberättelse av Familjen, så är det Yellow Bird, säger Johanna Bäckström Lerneby i ett pressmeddelande.

Familjen berättar om vad som händer när en rättsordning står mot en annan, och om den komplexa kulturkrocken som uppstår i detta. Boken lyfter fram nya perspektiv i debatten om parallellsamhällen och gängkriminalitet, vilket vi hoppas kunna fördjupa ännu mer i en adaption. Vi tror att Familjen har potential att bli en spännande och högaktuell tv-serie som kan nå ut till en bred publik, säger Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc hos Yellow Bird.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.