Yellow Bird har köpt filmrättigheterna till Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Johanna Bäckström Lerneby skrev Familjen som legat etta på topplistan i tre månader.
Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Foto: Pressbild.

Johanna Bäckström Lernebys Familjen var en av de mest sålda fackböckerna 2020. Nu har filmrättigheterna sålts till Yellow Bird.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. I Familjen kartlägger hon hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare och avslöjar hur parallellsamhällen i Sverige fungerar i praktiken, och myndigheternas försök till att upplösa deras makt.

Boken har sedan utgivningen i maj 2020 sålt långt över 100 000 exemplar. Den nominerades till Augustpriset 2020 och vann även Stora journalistpriset förra året.

Nu är det klart att produktionsbolaget Yellow Bird köpt rättigheterna till att filmatisera boken.

– När vi träffade Yellow Bird kändes det helt rätt, deras tankar om Familjen ligger helt i linje med mina egna och är det några som kommer att göra en riktigt bra samtidsberättelse av Familjen, så är det Yellow Bird, säger Johanna Bäckström Lerneby i ett pressmeddelande.

Familjen berättar om vad som händer när en rättsordning står mot en annan, och om den komplexa kulturkrocken som uppstår i detta. Boken lyfter fram nya perspektiv i debatten om parallellsamhällen och gängkriminalitet, vilket vi hoppas kunna fördjupa ännu mer i en adaption. Vi tror att Familjen har potential att bli en spännande och högaktuell tv-serie som kan nå ut till en bred publik, säger Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc hos Yellow Bird.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,