Astrid Lindeloff, Lars Rambe Hoi Forlag Danmark
Astrid Lindeloff, förläggare Hoi Förlag Danmark och Lars Rambe, VD Hoi Förlag.

Hoi Förlag lanserar sin utgivningsmodell på den danska bokmarknaden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hoi Förlag började ge ut böcker på danska i Danmark redan 2017. Men det är först i år som man lanserar sin utgivningsmodell på allvar.

– Jag är mycket glad och stolt över att vi nu tar steget och erbjuder vår unika förlagsmodell även till danska författare. Vi är idag Sveriges största hybridförlag och ser fram emot att tillsammans med danskarna bygga upp detta till ett företag som förändrar författarnas villkor i grunden över hela världen. Vi är själva författare och vi är här för att stärka författarnas roll och möjligheter. Fler ska ha chansen att leva författardrömmen ordentligt, säger Lars Rambe, VD och medgrundare till Hoi Förlag, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Hoi Förlag startade i Sverige redan 2010 och var en av pionjärerna inom det som fått namnet hybridförlag där författaren investerar i sin utgivning i utbyte mot större inflytande och en större del av vinsten. Det innebär också, som kritikerna påpekar, att författaren tar den största ekonomiska risken. Hoi poängterar dock att de noga gallrar bland inkomna manus för att säkerställa att de böcker som ges ut både håller tillräcklig kvalitet och har kommersiell potential för att bli lönsamma utgivningar.

Hoi har de senaste åren gett ut ett flertal svenska författare översatta till danska och därmed hunnit testa både marknaden och produktionsapparaten. Bland Hoi-titlarna på danska finns den svenska storsäljaren Omgivet af idioter av Thomas Erikson och Lars Wilderängs Stjerneklart och Stjerneskud.

För att få fart på den danska verksamheten har Hoi rekryterat Astrid Lindeloff som efter universitetsstudier inom litteratur har arbetat på flera olika förlag med allt från lektörsläsning till försäljning i femton års tid.

– Allra mest har jag jobbat som redaktör och PR-ansvarig. För ett och ett halvt år sedan startade jag eget under namnet Loff Publishing och började översätta böcker och arbeta som konsult åt förlag. Jag kom i kontakt med Hoi och översatte Paris. Kærlighed. Ost. av Victoria Brownlee till danska, säger Astrid Lindeloff till Boktugg.

ANNONS

Sedan behövde Hoi hjälp inför bokmässan Dansk Bogforum i Köpenhamn och sedan ytterligare hjälp.

– På det sättet har vi lärt känna varandra och utvecklat ett bra samarbete. Jag ser fram emot att se hur danskarna tar emot den svenska modellen. Jag tror vi träffar rätt på en marknad där många längtar efter att få uttrycka sig och bli förstådda på helt nya sätt, som man bara kan genom böcker. Den här säsongen har de stora danska förlagen tagit emot över 500 manus vardera. Jag tror det är sunt att demokratisera branschen lite och skapa en bättre jämbördighet mellan författare och förlag, säger Astrid.

Hon menar att det finns en del konkurrenter på marknaden. Några få förlag arbetar med att författare själva betalar, köper till tjänster och liknande.

– Men det är inte någon med precis den modell som Hoi erbjuder. Även här i landet är det unikt att man får ett helt traditionellt förlag i ryggen med en engångsinvestering som det finns så fullständig transparens kring hur allt hänger samman. Och att alla gemensamt utför uppgiften att skapa det mest fantastiska verk och nå ut med det till läsarna. Alla arbetar mycket för det enskilda verket och ingen författare drunknar på Hoi, säger Astrid entusiastiskt.

Hon ser fram emot att få hjälpa till med Hoi:s danska lansering.

– Det är en fantastisk känsla att få vara en del av något helt nytt på det här sättet i Danmark, säger Astrid Lindeloff, förläggare på Hoi Forlag ApS.

På den svenska marknaden har Hoi på senare år delat upp sin utgivning i ett flertal imprints såsom Lilla Hoi, Kunskapshuset Förlag, Lusthuset Förlag, Hoi Audio. Dessutom har man en liten förlagsagentur, Hoi Agency.


ANNONS


På den danska marknaden har man draghjälp av Omgivet af idioter som nu tagit fart även i Danmark. Nu hoppas man kunna fylla på utgivningslistan med danska författare.

Fotnot: Grundaren av Boktugg, Sölve Dahlgren, är även en av medgrundarna till Hoi Förlag men numera endast mindre och passiv delägare.

solve@dahlgren.net

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …