Nordin Agency köper danska Lars Ringhof Agency

Anna Frankl och Joakim Hansson (till höger) får Lars Ringhof (foto: Sofia Busk) som VD och senior agent i sitt danska dottebolag efter köpet av Ringhof Agency. Foto: Pressbilder.

Nordin Agency stärker sin position i Danmark med köpet av Lars Ringhof Agency som bland annat respresenterar Hanne-Vibeke Holst.

– Beslutet att etablera vår verksamhet i Danmark tillsammans med en redan existerande dansk agentur handlar för oss om att på bästa sätt skapa värde för våra gemensamma författare. Vi kommer väsentligt att utöka vår verksamhet och tillsammans stå starkare i förhållande till den internationella förlags- och filmbranschen, säger Joakim Hansson och Anna Frankl i ett pressmeddelande.

Nordin Agency grundades 1990 och är baserad i Stockholm. Agenturen ägs idag av de litterära agenterna Joakim Hansson och Anna Frankl. Sedan några år tillbaka har de även ett dotterbolag i Danmark som representerar flera stora danska författare, bland andra Sara Blædel, Sissel-Jo Gazan och Anne Mette Hancock.

Lars Ringhof (jo, han är son till familjen som grundade förlaget som idag ingår i Egmont-ägda Lindhardt & Ringhof) etablerade sitt bolag i Köpenhamn 2001.

Det danska dotterbolaget, som byter namn till Nordin Ringhof Agency ApS, kommer att ha Lars Ringhof som senior agent och VD, Katrine Riisager som agent och Lene Børresen som agentkoordinator. Agenturen flyttade in till nya lokaler i Store Kannikestræde i Köpenhamn den 1 november i år (samma dag som avtalet mellan de två byråerna undertecknades). Bolagets styrelse leds av Joakim Hansson (VD och delägare) och Anna Frankl (senior agent och delägare) från Nordin Agency AB.

– Med Lars Ringhof får vi dessutom en litterär agent med mer än 40 års erfarenhet från den danska bokbranschen, som i mer än 20 år har arbetat för att förbättra avtals- och arbetsvillkoren i nära samarbete med några av Danmarks bästa författare. Det här är ett stort steg i de båda agenturernas långa historia, och vi ser fram emot att dela med oss av våra många erfarenheter och utveckla våra gemensamma kompetenser till förmån för författarna.

Enligt Svensk Bokhandel omsätter Lars Ringhofs bolag idag runt 3,5 Mkr och Nordins dotterbolag runt 2 Mkr. Målet är förstås att tillsammans kunna växa i Danmark.

– Nordin Agency var den första agenturen i Skandinavien som erbjöd författare professionell representation i kontraktsförhandlingar på hemmamarknaden, utöver försäljning av internationella rättigheter. Detta pionjärarbete var en stor inspiration för mig när jag 2001 etablerade den första danska agenturen som representerade danska författare i förhållande till deras danska förlag, liksom vid översättning till andra språk och försäljning av film- och TV-rättigheter, säger Lars Ringhof och tillägger:

– Under årens lopp har jag följt Nordins stora framgångar och den internationella respekt agenturen har erhållit. Det är med stora förväntningar, framförallt på våra författares vägnar, som jag ser fram emot detta nya samarbete.

Lars Ringhof Agency företräder idag Tom Buk-Swienty, Elsebeth Egholm, Anna Grue, Kirsten Hammann, Hanne-Vibeke Holst och Søren Sveistrup. Dessutom rättigheter för bland andra Jakob Ejersbo Estate och Thomas Winding Estate.

Nordin Agency i Stockholm representerar storsäljare som Camilla Läckberg, Pascal Engman, Henrik Fexeus, John Ajvide Lindqvist, Steve Sem Sandberg, Emelie Schepp, Viveca Sten och Elisabeth Åsbrink.

Förra året omsatte Nordin Agency netto 18,2 Mkr med ett rörelseresultat på 9,5 Mkr.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.