Svenska Akademien har anmält NMR för att ha använt dikter på ett sätt som de menar strider mot klassikerskyddet. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Svenska Akademien i rätten mot NMR – rättegång om klassikerskyddet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nordiska motståndsrörelsen och Svenska Akademien kommer att mötas i rätten. Akademien stämde NMR i slutet av 2019, för att ha använt dikter på ett sätt som strider mot det så kallade klassikerskyddet, rapporterar Kulturnyheterna i SVT.

Det är första gången klassikerskyddet prövas rättsligt under de 60 år som det har funnits som en del av upphovsrättslagstiftningen.

Svenska Akademien skickade in en stämningsansökan mot sajten Nordfront och den nynazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, eftersom sajten hade använt dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. Klassikerskyddet ger Akademien rätt att anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

NMR menar att poeterna och författarna har citerats enligt god sed och att citaten inte har förvanskats, och att klassikerskyddet därför inte ska gälla.

Parterna möts i rätten den 10-12 mars 2021.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL