ANNONS

Fredagen 20 november ges ljudboksversionen ut av den fängslade förläggaren Gui Minhais diktsamling JAG RITAR EN DÖRR PÅ VÄGGEN MED FINGRET. Bakgrundsfot: iStock.

Diktsamling av Gui Minhai blir ljudbok – inläst av svenska författare och publicister

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På fredag släpps diktsamlingen Jag ritar en dörr på väggen med fingret som ljudbok. Bland inläsarna finns flera svenska författare som Peter Englund, Ola Larsmo och Alex Schulman.

– Diktsamlingen Jag ritar en dörr på väggen med fingret har sålt i över 1500 exemplar, vilket är enastående för lyrik. Det visar dels på deras kvalitet och kraft, dels folks vilja att engagera sig i Gui Minhais öde. Dikterna speglar hans situation i fängelset och rymmer starka längtansfulla minnesbilder av det Sverige han kommit att älska. Och nu kan den dryga halvmiljonen ljudbokslyssnare i landet också ta del av dikterna, säger bokförläggaren Martin Kaunitz i ett pressmeddelande.


ANNONS


Fredagen 20 november ges alltså ljudboksversionen av den fängslade förläggaren Gui Minhais diktsamling Jag ritar en dörr på väggen med fingret ut.


ANNONS


Ett antal av våra mest lästa och älskade svenska författare och publicister läser varsin dikt och Guis dotter Angela sitt förord, skriver förlaget. Alla medverkande författare samt EarSelect, Publit och Kaunitz-Olsson ställer upp ideellt och avstår sin ersättning. Hela vinsten går oavkortad till freeguiminhai.com.

MEDVERKANDE: Kurdo Baksi, Aase Berg, Peter Englund, Angela Gui, Ola Larsmo, Karin Olsson, Agneta Pleijel, Grethe Rottböll, Niklas Rådström, Alex Schulman, Björn Wiman, Nina Wähä och Elisabeth Åsbrink.

– Jag tror att det betyder otroligt mycket för pappa att hans ord nu läses upp av några av Sveriges mest namnkunniga författare, vilket gör att dikterna får komma till liv på ett annat sätt. Nu kan man till exempel promenera vid Lilla Torget i Göteborg och lyssna på när Ola Larsmo läser om Jonas Alströmers staty, säger Angela Gui, dotter till Gui Minhai.

– För oss var det en självklarhet att ställa upp när vi fick frågan. En god sak som vi ställer oss bakom och dessutom ett bra exempel på hur ljudbokens stora folkliga genomslag kan hjälpa till att lyfta även smalare genrer som lyrik, säger Mattias Linderoth på EarSelect.

I snart fem år har den svenske förläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina. Den kinesiska staten har angivit en rad skäl för frihetsberövandet, men det mesta tyder på att det handlar om hans regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap. Gui Minhai har blivit en symbol för motståndet mot den kinesiska regimen, för yttrandefrihet och demokrati.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »