ANNONS

Sommarserien 2020 – Sarah Linton: Utmaning starta en ny organisation utan att träffas

Sarah Linton, redaktör på LL-förlaget. Foto: Anette Säfström. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sarah Linton på LL-förlaget har under våren varit med om att bygga en organisation samtidigt som alla jobbat hemma. En kommande branschfråga hon vill lyfta är tillgänglighetsdirektivet som blir lag 2025.

Idag möter vi Sarah Linton, redaktör på LL-förlaget som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi har arbetat hemma hela våren och det har fört med sig nya sätt att ha möten, umgås och kommunicera digitalt. LL-förlaget är en del av Myndigheten för tillgängliga medier och jag är förvånad över hur bra det har gått att ha digitala möten med ibland över 50 personer. Förlaget och myndigheten hade verkligen precis landat i våra nya lokaler efter att MTM flyttade från Stockholm till Malmö. Det har varit en utmaning för alla att starta upp en ny organisation utan att kunna träffa varandra, men jag är väldigt imponerad av vad vi ändå har presterat, säger Sarah Linton.

ANNONS

– LL-förlagets utgivning har inte direkt påverkats, däremot har sättet våra böcker används och når ut på gjort det. Vi har till exempel erbjudit en del digitala böcker kostnadsfritt för elever som läser på distans, och som har haft svårt att nyttja biblioteket. Många av våra läsare tillhör riskgrupper och sättet de tar del av litteratur är till exempel genom högläsning i grupp på äldre- och LSS-boenden. Här har förmedlare av våra böcker fått hitta nya arbetssätt, genom att till exempel läsa högt på länk eller ha bokcirklar utomhus. En följd av coronaviruset är också att vi har stöttat exempelvis Folkhälsomyndigheten med lättläst textbearbetning.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Självklart kommer det vara en viktig fråga att hitta godiset i den äckliga coronakakan. Det kommer att vara en utmaning att hitta bra alternativ till mässor och författarevent. Jag tror att vi alla har lärt oss nya arbetssätt och kommer att prioritera saker annorlunda. Förutom denna breda fråga som innebär olika saker för varje aktör så vill jag lyfta att bokbranschen bör förbereda sig för att tillgänglighetsdirektivet (European Accessibility Act) blir lagkrav 2025 för exempelvis e-böcker och e-boksläsare. Jag tror att vi måste börja förbereda oss redan nu för att produktion och distribution ska kunna fungera när vi (äntligen) gör e-böcker mer tillgängliga för alla.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Mitt allra somrigaste läsminne är när jag upptäckte sommarboken på biblioteket. Jag var väl omkring 10 och älskade att läsa. Jag skulle alltså läsa ett gäng böcker och sedan en bok. En sån sjukt sweet deal! Jag bodde bara 200 meter från biblioteket i Veberöd. Jag läste och läste och lämnade in A4-sidor med recensioner. Jag minns faktiskt inte vilken bok jag fick till slut men jag tror inte att det var priset som var det viktiga. För någon som gillade att gå i skolan var sommarboken ett fantastiskt uppdrag, tidsfördriv och sätt att vidga världen. 

Om du ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det?

– Eftersom vi inte har haft en så stor vårutgivning och ingen sommarutgivning alls på grund av myndighetsflytt kuppar jag även in en höstbok om klimatet att se fram emot (och våndas över), säger Sarah.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Kanske ska jag göra en vuxenvariant av sommarboken och läsa åtminstone tio böcker från bibblan – för att sedan köpa någonting nyutkommet! Då tänker jag köpa Slumpens barn av Amat Levin.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL