fbpx

Ingen på LL-förlaget vill flytta med till Malmö

LL-förlaget flyttar till Malmö från Stockholm, efter ett regeringsbeslut. Men ingen i personalen vill flytta med. Foto: iStock.

När LL-förlaget flyttar från Stockholm till Malmö vill ingen av de fem anställda följa med, rapporterar Sveriges Radio.

Regeringen har beslutat att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska omlokaliseras och finnas i Malmö från och med den 1 januari 2020. Det innebär att även bokförlaget LL-förlaget ska flytta till Skåne. Endast redaktionen för den lättlästa tidningen ”8 sidor” blir kvar i Stockholm.

Alla de fem anställda som idag jobbar på förlaget har erbjudits att flytta med, men samtliga har tackat nej, enligt SR.

LL-förlaget har annonserat efter personal till Malmökontoret och fått gott om ansökningar.

ANNONS

– Det är en bransch där det är svårt att få jobb. Där det inte finns så många förlag baserade i Skåne heller. Sedan är det en annan sak om man har specialkompetens inom just lättläst. Det kanske är lite svårare, säger Andreas Palmaer, som jobbar halvtid på LL-förlaget som förlagsredaktör, till Sveriges Radio.

Han menar att det inte finns någon utbildning som är inriktad på lättläst och att det enda sättet att lära sig det är att jobba med det. Därför befarar han och andra på LL-förlaget inkörningsproblem. Stockholmspersonalen ska under det här året lära upp de nya i Malmö.

– I början kommer det troligen att bli en försämring. Det är inget man hymlar med. Vi kommer att träffa dem [de nya medarbetarna i Malmö] mycket framöver, under våren och hösten, säger han.

ANNONS

Även om det givetvis är trist för de medarbetare som drabbas av en flytt och att det utan tvekan alltid innebär ett kunskapstapp så framstår oron utifrån ett skånskt perspektiv som lite överdriven. Detta med tanke på att två av de främsta förlagen inom lättläst finns just i Skåne: Hegas i Helsingborg och Nypon förlag (ägs numera av Studentlitteratur). Båda de förlagen har betydligt större utgivning än LL-förlaget, även om de har större fokus på barnböcker.

Så det borde finnas en och annan förlagsmedarbetare som jobbat på dessa förlag – och dessutom många förlagsstudenter som praktiserat på förlag specialiserade på lättläst.

För bokbranschen i Malmö är det en positiv nyhet att ytterligare ett förlag flyttar dit – nyligen blev det klart att Kartago förlag flyttar sin redaktion till Malmö efter att ha köpts upp av Cobolt förlag.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.