fbpx

Bonnierförlagen säljer serieförlaget Kartago till Cobolt Förlag

Socker-Conny till vänster kommer inte att jobba på Kartago, det kommer däremot Rolf Classon att göra. Teckning: Joakim Pirinen.

Bonnierförlagen fortsätter sin renodling. Nu säljs serieverksamheten Kartago Förlag till konkurrenten Cobolt Förlag. Grundaren Rolf Classon går in som förläggare i det nya imprintet som får Malmö som bas.

Bonnierförlagen har överlåtit Kartago Förlag till Cobolt Förlag AB. Kartago blir ett nytt imprint inom Cobolt och fortsätter sin utgivningslinje med i huvudsak ny, svensk seriekonst. I och med förvärvet av Kartago breddar och förstärker Cobolt sin utgivning, särskilt av svenska serieskapare. Kartagos grundare och tidigare förläggare Rolf Classon går in i det nya imprintet som förläggare. Ytterligare en redaktionell kraft kommer att rekryteras, skriver de i ett pressmeddelande.

Kartago Förlag ger ut cirka 30 titlar om året. Böcker med bra historier, tecknade serier, humor, samhällskritik och satir. I utgivningen hittar man författare och serietecknare som Joakim Pirinen, Sara Bergmark Elfgren, Martin Kellerman, Lina Neidestam, Nina Hemmingsson, Jan Lööf, Louise Winblad, Jan Stenmark, Anneli Furmark, Sara Olausson, Gunnar Lundkvist, Pelle Forshed, Ester Eriksson, Moa Romanova, bland många andra.

– Med Cobolt som ägare känner vi oss trygga i att Kartagos utgivning och upphovspersoner får de allra bästa förutsättningar för ett fortsatt framgångsrikt serieliv, säger Bodil Unenge, som varit förlagschef Kartago men även ansvarar för Fenix.

ANNONS

Cobolt startade i Danmark 2008 och i Sverige 2014. Cobolts utgivning består till övervägande del av översatta serieböcker och album, bland annat Gaston, Linda och Valentin, Spirou, Thorgal och Blueberry, men också svenska serieskapare som Mats Källblad, Joakim Lindengren och Emil Maxén. Det senaste bokslutet (2017) visade en omsättning på nästan 4 Mkr och en liten vinst på 93 Tkr.

– Vi ser mycket fram emot att ta över Kartagos fantastiska utgivning och ser det som en stor möjlighet för Cobolt att växa på såväl den svenska som danska seriemarknaden. Att vi i och med detta blir utgivare av Tintin även i Sverige är också något vi är väldigt glada för, säger Peter Sparring, förlagschef Cobolt.

Cobolts omsättning sjönk under 2018 med runt 10 procent på grund av färre utgivna titlar. Peter Sparring menar att marknaden för serieböcker och album är stabil eller rentav växande i Sverige trots att serietidningarna ser upplagorna sjunka (vilket exempelvis fick Egmont att lägga ner Herman Hedning).

– Flera nya serieboksutgivare har tillkommit på senare år. Massmarknaden för tidskrifter har problem generellt, vilket också slår mot serietidningarnas upplagor. Det är svårt att se att den utvecklingen skulle vända, så jag tror att det är böcker som är framtiden, säger Peter Sparring till Boktugg.

Köpet av Kartago kan innebära att fler svenska serieskapare ges ut i Danmark.

– Det är avsikten och vi planerar att börja ge ut böcker under Kartagos imprint i Danmark också. Danska Cobolt ger sedan tidigare ut Liv Strömquist och Nina Hemmingsson.

Cobolts utgivning hanteras idag av två personer plus frilansmedarbetare. Ekonomi och administration sköts från Köpenhamn.

– Vi planerar att inom kort öppna ett kontor i Malmö för den nya Kartagoredaktionen, säger Peter Sparring.

Från den nuvarande redaktionen följer alltså ingen med i samband med flytten.

– Vi tar inte över någon personal. Thomas sade upp sig i höstas och slutar denna vecka, Ninas avtal löpte ut vid årsskiftet så hon har redan slutat och Bodil blir kvar på Bonniers. Rolf Classon bor numera i Skåne och vi kommer också snart att påbörja rekrytering av en ny medarbetare till Malmökontoret. Vi tror att det blir bra för Kartago att bli en del av seriemiljön i Malmö som redan rymmer bland annat Serieskolan, Seriefrämjandets olika verksamheter och många aktiva tecknare. Närheten till Köpenhamn är också ett plus, säger Peter Sparring.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Ny säljrepresentant för Cobolt/Kartago blir samtidigt JB:s tidigare vd, Eva Svedbergs bolag Eva Svedberg Bokkonsult, ESB.

För att det ska bli en så smidig övergång som möjligt hanterar Bonnierförlagen fortsatt all försäljning och övrigt som rör Kartago Förlag fram till 31 mars. Därefter tar Cobolt över såväl backlist som nyutgivning. Lanseringen av påbörjad utgivning påverkas inte av köpet utan sköts av parterna i samförstånd, enligt pressmeddelandet.

För Bonnierförlagen är detta ytterligare ett exempel på den renodling som skett på senare år. Förutom att sälja av förlag i flera länder och avyttra verksamheter som inte är kärnverksamhet (distribution och logistik i både Sverige och Finland) så väljer man nu alltså att sälja sitt serieförlag.

Så här presenterar Kartago sig själva på hemsidan: ”Förlaget började som en vindpust i öknen. Det var november 2001 och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra av våra liv och gav ut Arne Ankas samlade verk Jag Arne som första bok. Vi fortsatte med Canimus av Knut Larsson och Rocky av Martin Kellerman. Kartago har nu blivit en hel stad i öknen. Vår målsättning är och har varit att ge ut böcker med bilder i, böcker som har något att säga och som har en både rolig och intelligent syn på det samhälle vi lever i. Böcker som gärna kan plantera en ny idé och nya tankar hos läsaren.”

Schibsted köpte Kartago 2006 men sålde vidare till Bonnierförlagen tre år senare. Då, 2009, omsatte Kartago 10 Mkr men gjorde en förlust på 1,7 Mkr.

Fotnot: Texten har uppdaterats med fler kommentarer och info under dagen.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny