Se upp med falska fakturor och blanketter till vad som verkar vara gratis medverkan i en katalog. I det finstilta kan det dölja sig en årsavgift på över 1000 euro - med tre års bindningstid. Foto: iStock.

Bokmässan varnar för International Fairs Directory: ”Ingen katalog vi står bakom”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som om det inte vore nog med coronapandemin och den inställda fysiska mässan – nu är katalogskojare i farten igen. Bokmässan varnar för dem.

– Vi gick på det för några år sedan och fyllde i en blankett till vad vi trodde var uppdatering av adressuppgifter. Sedan dess har skojarna jagat oss och hotat att gå till advokat via brev och mejl. Det är alltid ”om ni inte betalar inom x dagar går vi till advokat”. Men vi har vägrat betala och följt de råd som Bokmässan har på sin hemsida. Ett tag ringde de också, men nu har det mer eller mindre upphört, säger en förlagschef till Boktugg.


ANNONS


De kriminella företagen bakom bluffkataloger som försöker lura utställare på olika mässor muterar med jämna mellanrum och dyker upp under nya namn. Tidigare har ett företag vid namn Construct Data Verlag (CDV) erbjudit utställare att delta i katalogen Fair Guide genom att skicka ut formulär och fakturor till Bokmässans utställare. Kontaktuppgifterna letar de fram på mässans hemsida. CDV har fällts i domstol för vilseledande marknadsföring.

Att årets fysiska mässa i Göteborg är inställd har inte hindrat bedragarna. Kanske är risken ännu större att en utställare tror att det är en digital variant. Bokmässan har därför gått ut och varnat sina utställare:

”Vi har blivit uppmärksammade på att katalogföretaget International Fairs Directory kontaktar Bokmässans utställare och säger sig samarbeta med oss. Detta är inte någon katalog Bokmässan står bakom”, skriver Bokmässan på sin hemsida.

Redan 2016 skrev Boktugg om dessa katalogskojare: ”Bedragarna vill lura dig att fylla i dina uppgifter och returnera de kompletterade kataloguppgifterna. Men läser man det finstilta så inser man att ditt företag samtidigt förbinder sig att annonsera i den helt värdelösa (och i vissa fall icke existerande) katalogen för 1000 euro eller mer per införande – i tre år. Den som inte ser upp kan alltså bli blåst på 30 000 kronor.”

ANNONS

Men det kan vara på sin plats med en varning internt på förlagen inför sommaren, inte minst om det är sommarvikarier eller när man attesterar fakturor i mobilen.

”Vi vill uppmärksamma alla utställare på att breven är vilseledande och de använder ofta logotyp för aktuell mässa för att man ska tro att vi samarbetar. Var alltid kritisk innan ni betalar”, skriver Bokmässan.

Företaget finns även med på Svensk Handels varningslista som beskriver det så här: ”International Fairs Directory Skickar ut ett informationsbrev och uppdateringsblankett i samband med att man är/har deltagit på någon mässa, man uppfattar detta som gratis databas på www.inter-fairs.com. I själva verket kostar det 1212 Euro.” Där kan du även läsa mer om hur du hanterar en bluffaktura.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …