ANNONS

Bokmässan varnar för International Fairs Directory: ”Ingen katalog vi står bakom”

Se upp med falska fakturor och blanketter till vad som verkar vara gratis medverkan i en katalog. I det finstilta kan det dölja sig en årsavgift på över 1000 euro - med tre års bindningstid. Foto: iStock.

Som om det inte vore nog med coronapandemin och den inställda fysiska mässan – nu är katalogskojare i farten igen. Bokmässan varnar för dem.

– Vi gick på det för några år sedan och fyllde i en blankett till vad vi trodde var uppdatering av adressuppgifter. Sedan dess har skojarna jagat oss och hotat att gå till advokat via brev och mejl. Det är alltid ”om ni inte betalar inom x dagar går vi till advokat”. Men vi har vägrat betala och följt de råd som Bokmässan har på sin hemsida. Ett tag ringde de också, men nu har det mer eller mindre upphört, säger en förlagschef till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

De kriminella företagen bakom bluffkataloger som försöker lura utställare på olika mässor muterar med jämna mellanrum och dyker upp under nya namn. Tidigare har ett företag vid namn Construct Data Verlag (CDV) erbjudit utställare att delta i katalogen Fair Guide genom att skicka ut formulär och fakturor till Bokmässans utställare. Kontaktuppgifterna letar de fram på mässans hemsida. CDV har fällts i domstol för vilseledande marknadsföring.

Att årets fysiska mässa i Göteborg är inställd har inte hindrat bedragarna. Kanske är risken ännu större att en utställare tror att det är en digital variant. Bokmässan har därför gått ut och varnat sina utställare:

”Vi har blivit uppmärksammade på att katalogföretaget International Fairs Directory kontaktar Bokmässans utställare och säger sig samarbeta med oss. Detta är inte någon katalog Bokmässan står bakom”, skriver Bokmässan på sin hemsida.

Redan 2016 skrev Boktugg om dessa katalogskojare: ”Bedragarna vill lura dig att fylla i dina uppgifter och returnera de kompletterade kataloguppgifterna. Men läser man det finstilta så inser man att ditt företag samtidigt förbinder sig att annonsera i den helt värdelösa (och i vissa fall icke existerande) katalogen för 1000 euro eller mer per införande – i tre år. Den som inte ser upp kan alltså bli blåst på 30 000 kronor.”

ANNONS

Men det kan vara på sin plats med en varning internt på förlagen inför sommaren, inte minst om det är sommarvikarier eller när man attesterar fakturor i mobilen.

”Vi vill uppmärksamma alla utställare på att breven är vilseledande och de använder ofta logotyp för aktuell mässa för att man ska tro att vi samarbetar. Var alltid kritisk innan ni betalar”, skriver Bokmässan.

Företaget finns även med på Svensk Handels varningslista som beskriver det så här: ”International Fairs Directory Skickar ut ett informationsbrev och uppdateringsblankett i samband med att man är/har deltagit på någon mässa, man uppfattar detta som gratis databas på www.inter-fairs.com. I själva verket kostar det 1212 Euro.” Där kan du även läsa mer om hur du hanterar en bluffaktura.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Författaren och journalisten Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Journalisten och författaren Carina Bergfeldt blir programeldare för en egen talkshow i SVT. Programmet ska sändas på fredagar klockan 21 med start i januari 2021.

”Jag är så vansinnigt glad. Och en smula skräckslagen. Att ansvara för fredagskvällar klockan 21, det blir ju inte tyngre än så. Det bästa jag vet är när människor öppnar upp och vågar visa vilka de är. Det är den sortens berättelser som jag nosat efter under hela min karriär. Min talkshow blir en 2.0-version av det”, säger hon i en kommentar.

Carina Bergfeldt har skrivit flera böcker, bland annat kriminalromanerna Fadersmord och Fotografiet samt reportageboken Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff som senare blivit ljudboksserie och följts av ytterligare en ”säsong”: Bergfeldts Amerika.

Läs hela artikeln »