ANNONS

Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare på KLYS. Foto: Madeleine Söder

KLYS föreslår ett kommunalt krispaket för kulturen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

KLYS lanserar ett förslag till kommunalt krispaket för att snabbt kompensera yrkesverksamma kulturskapare som drabbats av inkomstbortfall på grund av coronakrisen.

KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) har under våren kartlagt hur yrkesverksamma kulturskapare inom olika konstområden drabbas av krisen, både på nationell, regional och kommunal nivå. 

”De 500 miljonerna till kulturen som regeringen beslutade om i mars är välkomna, men inte tillräckliga för att upprätthålla ett fungerande kulturliv i hela landet. Inte heller övriga regeringssatsningar räcker för att stödja frilansande kulturskapare genom krisen. Det blir allt tydligare att ansvaret för kulturlivets fortlevnad och finansiering vilar tungt även på landets kommuner”, skriver KLYS i ett pressmeddelande.

Nämnden har, med utgångspunkt i en enkät till ett 40-tal kommunala kulturförvaltningar i Sverige, tagit fram ett förslag bestående av åtta krisåtgärder för att stimulera kulturlivet på kommunal nivå. Den viktigaste åtgärden handlar om att snabbt kompensera yrkesverksamma kulturskapare för det stora inkomstbortfall som de drabbas av på grund av avbokningar och inställda jobb. 

– Om kommunerna inte är med och satsar på kulturen nu kommer Sveriges kulturella infrastruktur att få långtgående och bestående skador. Många kulturskapare kommer sannolikt att gå i konkurs och hamna i akut behov av försörjningsstöd, något som skulle belasta kommunerna ekonomiskt, säger Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare på KLYS, i pressmeddelandet.

Enligt KLYS utgör åtgärdsförslagen viktiga komplement till de nationella och regionala insatserna och ska bidra till att säkerställa ett rikt och dynamiskt kulturliv i hela landet även i framtiden.

– Besöksnäringar och kulturinstitutioner kan dessutom få stora problem efter coronakrisen med omfattande kompetensbrist om många yrkesverksamma kulturskapare tvingats lämna kultursektorn, säger Carl Liungman.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL