KLYS föreslår ett kommunalt krispaket för kulturen

Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare på KLYS. Foto: Madeleine Söder

KLYS lanserar ett förslag till kommunalt krispaket för att snabbt kompensera yrkesverksamma kulturskapare som drabbats av inkomstbortfall på grund av coronakrisen.

KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) har under våren kartlagt hur yrkesverksamma kulturskapare inom olika konstområden drabbas av krisen, både på nationell, regional och kommunal nivå. 

”De 500 miljonerna till kulturen som regeringen beslutade om i mars är välkomna, men inte tillräckliga för att upprätthålla ett fungerande kulturliv i hela landet. Inte heller övriga regeringssatsningar räcker för att stödja frilansande kulturskapare genom krisen. Det blir allt tydligare att ansvaret för kulturlivets fortlevnad och finansiering vilar tungt även på landets kommuner”, skriver KLYS i ett pressmeddelande.

Nämnden har, med utgångspunkt i en enkät till ett 40-tal kommunala kulturförvaltningar i Sverige, tagit fram ett förslag bestående av åtta krisåtgärder för att stimulera kulturlivet på kommunal nivå. Den viktigaste åtgärden handlar om att snabbt kompensera yrkesverksamma kulturskapare för det stora inkomstbortfall som de drabbas av på grund av avbokningar och inställda jobb. 

– Om kommunerna inte är med och satsar på kulturen nu kommer Sveriges kulturella infrastruktur att få långtgående och bestående skador. Många kulturskapare kommer sannolikt att gå i konkurs och hamna i akut behov av försörjningsstöd, något som skulle belasta kommunerna ekonomiskt, säger Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare på KLYS, i pressmeddelandet.

Enligt KLYS utgör åtgärdsförslagen viktiga komplement till de nationella och regionala insatserna och ska bidra till att säkerställa ett rikt och dynamiskt kulturliv i hela landet även i framtiden.

– Besöksnäringar och kulturinstitutioner kan dessutom få stora problem efter coronakrisen med omfattande kompetensbrist om många yrkesverksamma kulturskapare tvingats lämna kultursektorn, säger Carl Liungman.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,