ANNONS

Rebecka Lennartsson, Håkan Möller och Martin Kylhammar prisas av Svenska Akademien

Martin Kylhammar, litteratur- och idéhistoriker. Foto: Stefan Tell

Svenska Akademien tilldelar Rebecka Lennartsson gustavianska stipendiet, Håkan Möller Schückska priset och Martin Kylhammar Birger Schöldströms pris för år 2020.

Svenska Akademien har beslutat tilldela Rebecka Lennartsson sitt gustavianska stipendium för år 2020. Stipendiet, som instiftades 1982, utdelas för betydelsefulla bidrag till utforskandet av den gustavianska tidens historia. De senaste årens mottagare av stipendiet har varit Ann Öhrberg (2016), Holger Weiss (2017), Mikael Ahlund (2018) och Marianne Molander Beyer (2019). Stipendiebeloppet är 50 000 kronor.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Rebecka Lennartsson är etnolog, född 1972 och bosatt i Uppsala. Hon disputerade 2002 vid Uppsala universitet med avhandlingen Malaria urbana: om byråflickan Anna Johannesdotter och prostitutionen i Stockholm kring 1900. Lennartsson är docent i etnologi samt forskningschef för Stockholms stadsmuseum.

Verk:
Den sköna synderskan: sekelskiftets Stockholm. Betraktelser från undersidan (2007)
Från skuggsidan : folk och förbrytelser ur Stockholms historia (2014)
Mamsell Bohmans fall: nattlöperskor i 1700-talets Stockholm (2019)

Svenska Akademien har också beslutat tilldela Håkan Möller Schückska priset för år 2020. Priset utgår ur en fond som överlämnades till Akademien 1946 och avser att stödja och belöna litteraturhistoriskt författarskap. De senaste årens mottagare av priset har varit Mikael van Reis (2016), Ulf Olsson (2017), Anna Williams (2018) och Yvonne Leffler (2019). Prisbeloppet är 100 000 kronor.

Håkan Möller är litteraturvetare och teolog, född 1959 och bosatt i Göteborg. Han disputerade i teologi 1997 och i litteraturvetenskap 2000, båda gångerna vid Uppsala universitet, där han också varit verksam. Mellan 2001 och 2011 arbetade han även vid Helsingfors universitet. Sedan 2011 är Möller professor vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet och sedan 2020 vice preses i Kungl. Vitterhetsakademien. Han har bland annat forskat om Johan Olof Wallins diktning, Pär Lagerkvists författarbana, lyx och mode under svensk stormaktstid samt 1695 års psalmbok.

ANNONS

Verk:
Pär Lagerkvist : ögonblickets diktare och marknaden (2012)
Lyx och mode i stormaktstidens Sverige : Jesper Swedberg och kampen mot perukerna (2014)

Svenska Akademien tilldelar Martin Kylhammar Birger Schöldströms pris för år 2020. Priset utgår vartannat år ur Stiftelsen Skriftställaren Birger Schöldströms fond och skall understödja litteratur- och personhistorisk forskning. De senaste mottagarna av priset har varit Jenny Westerström (2014), Beata Arnborg (2016) och Bo Lindberg (2018). Prisbeloppet är 65 000 kronor.

Martin Kylhammar är litteratur- och idéhistoriker, född 1954 och bosatt i Linköping. Han disputerade 1985 vid Linköpings universitet med avhandlingen Maskin och idyll: teknik och pastorala ideal hos Strindberg och Heidenstam, och är numera professor vid samma lärosäte. Fram till 2021 är Kylhammar gästprofessor vid Sorbonneuniversitetet i Paris.

Verk:
Pojken på vinden: filosofiska essäer (2010)
Bland resenärer och kosmopoliter: svensk kultur inför utlandet (2017)
Ett hemligt liv: Verner von Heidenstam och Kate Bang (2019)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se