ANNONS

Australien kritiserar Kina för behandling av fängslad författare

Yang Hengjun, här med sin fru Yuan Xiaoliang. Arkivbild: Chongyi Feng AP/TT.

Australiens utrikesminister Marise Payne säger att den australisk-kinesiske författaren Yang Hengjun, demokratiförespråkare och tidigare kinesisk diplomat, hålls fången i Kina under oacceptabla former.

”Omständigheterna kring hans frihetsberövande innebär ökad isolering från omvärlden, med begränsningar i kontakterna med familj och vänner, återigen med dagliga förhör, bland annat när han varit fjättrad i bojor”, säger ministern i ett uttalande.

Yang anklagades formellt för spioneri – ett brott belagt med dödsstraff – i augusti, sju månader efter det att han frihetsberövats i Kanton.

Kina slår ifrån sig kritiken. Yang Hengjun är vid god vigör och har inte torterats, säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet i en kommentar.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se