fbpx

Svenska Akademiens rykte är knappast rentvått

Inför tillkännagivandet av Nobel 2017 var allt fortfarande som det varit. Men 2018 blev det inget tillkännagivande. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

På torsdag tillkännager Svenska Akademien två Nobelpriser i litteratur, men betyder det att dess anseende är återupprättat utomlands? Över huvud taget inte, enligt den norske kritikern Bernhard Ellefsen.

Förra året ställdes tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur in efter skandalerna i Svenska Akademien. Nästa vecka tillkännages två priser, ett för 2018 och ett för 2019. Men har Akademien genom sitt förnyelsearbete och sina inval av nya medlemmar verkligen lyckats rentvå sitt skamfilade rykte?

Bernhard Ellefsen, kritiker på norska Morgenbladet, välkomnar det som gjorts men tycker inte att det räcker.

– De har inte gjort upp med det som var problemet vid den här tiden i fjol. Det kan nästan påminna lite om Donald Trump-logik för mig. Förr hade folk avgått, bara skammen hade fått dem att försvinna. Nu kan man bli sittande som enda reaktion, säger han till TT.

– Särskilt Horace Engdahl är ett typiskt exempel på en intellektuell som tror att han är Jean Jacques Rousseau, som vill kritisera samhället och vara i opposition, men som slutar med att bli som Donald Trump.

Hoppas på nej tack

Ellefsen anser också att Nobelstiftelsen borde ha tagit ifrån Akademien rätten att dela ut Nobelpriset.

– Jag kommer att hoppas intensivt på att de väljer en författare som är tuff nog att säga nej tack. Men jag är rädd för att kunskapen ute i världen inte är stor nog om hur omfattande skandalen varit.

I Frankrike är det Nobelpriset som förknippas med skandalen snarare än Svenska Akademien, framhåller Anne-Françoise Hivert, Le Mondes Nordenkorrespondent. Fransmännen vet att metoo-rörelsen var upprinnelsen vilket också kommer att färga diskussionerna kring årets val av pristagare, tror hon.

– Jag skulle bli otroligt chockad om det inte finns en kvinna bland pristagarna, och två kvinnor skulle vara ett starkt ställningstagande svårt att bortse ifrån, säger Hivert.

– Samtidigt kommer man alltid att fundera kring om det gavs till den här kvinnan eller kvinnorna för deras litterära gärning, eller om de prisades för att Akademien ville göra ett ställningstagande och återupprätta prisets rykte.

Fransk Nobelbok

Nobelpriset förblir väldens största litteraturpris och dess överlevnadskapacitet är enorm konstaterar såväl Hivert som hennes franske kollega Olivier Truc som just kommit ut med boken ”L’affaire Nobel – une autre historie de la Suède”.

I Frankrike har intresset alltid varit stort, framhåller han. Den lilla bokhandeln på Olivier Trucs gata i Paris anordnar exempelvis varje år en tävling: ”Gissa vem som får Nobelpriset i år”.

– Men man bryr sig inte om Svenska Akademien, eller vilka som sitter i den. Det är Nobelpriset som är grejen, säger Olivier Truc.

Positiva förändringar

Skandaler i den litterära världen är inte bara av ondo, framhåller den ryska litteraturkritikern och förläggaren Irina Prokhorova. Även om de gör ont leder de i regel fram till positiva förändringar. Prokhorova, chef för tidskriften och förlaget New Literary Observer i Ryssland, tror att Akademien snart kan blicka framåt igen. Om två år kommer fjolårets händelser att vara glömda, menar hon.

– Skandalerna hjälper, de tvingar institutionerna att bli mer flexibla i en föränderlig värld. De är väldigt smärtsamma för institutionerna, men vi lever i en så dynamisk värld att folk tenderar att glömma gamla skandaler – de väntar på nya.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktighet vad gäller när Nobelpriset delas ut.

Text: Erika Josefsson/TT, Sara Ullberg/TT, Viktor Andersson/TT

Fakta: Fyra skandalrubriker

”Skandaleakademiet gir 400 000 til Knausgård” rubricerade norska Dagbladet 19/2 2019 nyheten om att Karl Ove Knausgård fick ett stort pris från Svenska Akademien.

”The ugly scandal that cancelled the Nobel prize” (Ungefär: ”Den fula skandalen som ledde till att Nobelpriset ställdes in”) löd rubriken till The Guardians långa reportage 18/7 2018. Texten inleddes med följande mening: ”Sveriges litterära elit utkastad i kaos efter anklagelser om sexuella trakasserier och korruption”.

”Nobelpriset: Svenska Akademien i riktig såpopera”, rubrik i franska Le Monde 31/9 2018.

”Nobelskam: Litteratur, lust och lögner i Svenska Akademien”, tyska Der Spiegel, 17/5 2018.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny