Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019. Foto: Cato Lein

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019, ett pris som delas ut till ”en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan”.

Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot priset. Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien. 


ANNONS


– Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson i ett pressmeddelande.

Boktugg gjorde en längre intervju med Jan Mårtenson, det tionde avsnittet i vår populära artikelserie där författare berättar om sin debut och allt som hände sedan. Rookie 10: Jan Mårtenson släpper sin 50:e roman med antikhandlaren Homan i centrum är ett bra lästips för att få koll på en lång och spännande karriär.

ANNONS

Juryns motivering:
”Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.”

Juryn för Crimetime Award Årets hederspris består av förläggare från fem av landets största förlag: Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Sammankallande ordförande är Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

– Som Jan Mårtensons förläggare är jag stolt och glad över och imponerad av de 47 deckarna om den fridsamme antihjälten Johan Kristian Homan, och det är alldeles särskilt roligt att Jan nu tilldelas Crimetimes hederspris, säger Sara Nyström, förläggare Wahlström & Widstrand, i samma pressmeddelande. 

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Förutom Årets hederspris delas Crimetime Award ut i ytterligare tre kategorier, där de nominerade presenterats tidigare (här hittar du alla de nominerade till Årets deckardebut och Årets barndeckare. Dessutom ytterligare ett pris där denna lista med nominerade presenterats:

Crimetime Bookbeat Award Årets deckarförfattare  – de nominerade:
• Emelie Schepp, Harper Collins Nordic
• Mari Jungstedt, Albert Bonniers förlag
• Sofie Sarenbrant, Bookmark förlag
• Lars Kepler, Albert Bonniers förlag
• Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt, Norstedts

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna.

Crimetime arrangeras på Bokmässan i Göteborg för andra gången och erbjuder återigen två spänningsfyllda dagar helgen den 28-29 september. Själva Bokmässan börjar dock redan på torsdag 26 september.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »