Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019. Foto: Cato Lein

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019, ett pris som delas ut till ”en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan”.

Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot priset. Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien. 


ANNONS


– Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson i ett pressmeddelande.

Boktugg gjorde en längre intervju med Jan Mårtenson, det tionde avsnittet i vår populära artikelserie där författare berättar om sin debut och allt som hände sedan. Rookie 10: Jan Mårtenson släpper sin 50:e roman med antikhandlaren Homan i centrum är ett bra lästips för att få koll på en lång och spännande karriär.

Juryns motivering:
”Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.”

Juryn för Crimetime Award Årets hederspris består av förläggare från fem av landets största förlag: Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Sammankallande ordförande är Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

– Som Jan Mårtensons förläggare är jag stolt och glad över och imponerad av de 47 deckarna om den fridsamme antihjälten Johan Kristian Homan, och det är alldeles särskilt roligt att Jan nu tilldelas Crimetimes hederspris, säger Sara Nyström, förläggare Wahlström & Widstrand, i samma pressmeddelande. 

ANNONS

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Förutom Årets hederspris delas Crimetime Award ut i ytterligare tre kategorier, där de nominerade presenterats tidigare (här hittar du alla de nominerade till Årets deckardebut och Årets barndeckare. Dessutom ytterligare ett pris där denna lista med nominerade presenterats:

Crimetime Bookbeat Award Årets deckarförfattare  – de nominerade:
• Emelie Schepp, Harper Collins Nordic
• Mari Jungstedt, Albert Bonniers förlag
• Sofie Sarenbrant, Bookmark förlag
• Lars Kepler, Albert Bonniers förlag
• Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt, Norstedts

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna.

Crimetime arrangeras på Bokmässan i Göteborg för andra gången och erbjuder återigen två spänningsfyllda dagar helgen den 28-29 september. Själva Bokmässan börjar dock redan på torsdag 26 september.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …