ANNONS

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2019

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019. Foto: Cato Lein

Författaren Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2019, ett pris som delas ut till ”en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan”.

Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot priset. Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien. 

– Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson i ett pressmeddelande.

Boktugg gjorde en längre intervju med Jan Mårtenson, det tionde avsnittet i vår populära artikelserie där författare berättar om sin debut och allt som hände sedan. Rookie 10: Jan Mårtenson släpper sin 50:e roman med antikhandlaren Homan i centrum är ett bra lästips för att få koll på en lång och spännande karriär.

ANNONS

Juryns motivering:
”Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.”

Juryn för Crimetime Award Årets hederspris består av förläggare från fem av landets största förlag: Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Sammankallande ordförande är Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

– Som Jan Mårtensons förläggare är jag stolt och glad över och imponerad av de 47 deckarna om den fridsamme antihjälten Johan Kristian Homan, och det är alldeles särskilt roligt att Jan nu tilldelas Crimetimes hederspris, säger Sara Nyström, förläggare Wahlström & Widstrand, i samma pressmeddelande. 

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Förutom Årets hederspris delas Crimetime Award ut i ytterligare tre kategorier, där de nominerade presenterats tidigare (här hittar du alla de nominerade till Årets deckardebut och Årets barndeckare. Dessutom ytterligare ett pris där denna lista med nominerade presenterats:

Crimetime Bookbeat Award Årets deckarförfattare  – de nominerade:
• Emelie Schepp, Harper Collins Nordic
• Mari Jungstedt, Albert Bonniers förlag
• Sofie Sarenbrant, Bookmark förlag
• Lars Kepler, Albert Bonniers förlag
• Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt, Norstedts

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna.

Crimetime arrangeras på Bokmässan i Göteborg för andra gången och erbjuder återigen två spänningsfyllda dagar helgen den 28-29 september. Själva Bokmässan börjar dock redan på torsdag 26 september.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL