Lindstein, Schepp, Larsson, Korsell, Jonsson och Sjöwall fick årets deckarpriser

I samband med CrimeTime Gotland delades det även ut priser till flera deckarförfattare. Årets deckardebut: Mariette Lindstein, Årets barndeckare: Pax-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Årets deckareförfattare (läsarnas pris): Emelie Schepp. Och slutligen hederspriset till Maj Sjövall.

– Det är så roligt att vara här på plats och få dela ut Crimetime Specsavers Award till dessa fantastiska deckarförfattare. Jag har haft fullt upp att läsa alla nominerade böcker under semestern, och fått många bra läsupplevelser, säger Marita Bertilson, Sverigechef för Specsavers som är titelsponsorer prisgalan.

Här är alla vinnarna med juryns motiveringar:

ÅRETS DECKARDEBUT
Vinnare: ”Sekten på dimön” av Mariette Lindstein
Juryns motivering:
Drygt 500 sidor fullkomligen slukas. Både juryn och de många läsare som röstat var eniga – boken går inte att lägga ifrån sig. Språket är okonstlat. Känslan av en dokumentärroman gör att den sticker ut i den trånga deckarhyllan. Författaren skriver om en sluten värld på ett sätt som är extremt trovärdigt och fascinerande. En spänningsroman om vad som får människan att gå igenom eld och vatten för att finna en tillhörighet. Det här är den första delen i en ny romantrilogi – och vi ser mycket fram emot fortsättningen.

Om priset: Delas ut till en författare som debuterat 1 juli 2015 till 30 juni 2016 på ett etablerat bokförlag. Juryn tittar på historiens fängslande kraft, hur författaren hittat sin publik och vad nytt som eventuellt tillförts genren. Övriga nominerade var: Carolina Neurath för ”Fartblinda”, Rebecka Edgren Aldén för ”Den åttonde dödssynden”, Martin Holmén för ”Clinch” samt Maria Nygren för ”Feberfågel”.

ÅRETS DECKARFÖRFATTARE – Läsarnas pris
Vinnare: Emelie Schepp
Om priset: Läsarna har själva nominerat och röstat fram sin favorit! Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och kommit ut med minst en bok under 2015–2016. Övriga nominerade var: Lars Kepler, Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mari Jungstedt, Sofie Sarenbrant, Ann Rosman, Håkan Nesser, Christoffer Carlsson, Arne Dahl, Kristina Olsson, Mons Kallentoft, Liza Marklund, Anna Lihammar och Katarina Wennstam.

ÅRETS BARNDECKARE
Vinnare: PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Juryns motivering:
Ambitionen att öka läslusten hos unga märks tydligt, inte minst på den snabba utgivningstakten: Smartphone-generationen låter sig inte vänta. Läsaren kastas mellan verkligheten och den övernaturliga världen med magiska och skrämmande väsen. Med lysande pennor har denna trio skapat en gastkramande äventyrsserie med fantasieggande serieillustrationer, som gett de lite större barnen hittills sju anledningar att förlora sig totalt i böckernas värld. Senast i den makalöst spännande Näcken, där vi får veta vad som döljer sig under ytan.

Om priset: Delas ut till en författare som skriver spänning för barn 6-12 år sedan en tid och som bidragit till att öka barns intresse för att läsa. Minst en bok ska ha utkommit de senaste tolv månaderna. Övriga nominerade var: Martin Widmark och Helena Willis för LasseMajas detektivbyrå, Kristina Ohlsson för serien om Åhusbarnen samt ”Zombiefeber”, Dan Höjer för serierna om Cirkusdeckarna och Arkeologdeckarna samt Martin Olczak för Jack-serien.

ÅRETS HEDERSPRIS
Vinnare: Maj Sjöwall
Författaren Maj Sjöwall medverkade på festivalens finalföreställning och tog emot Crimetime Specsavers Award: Hederspriset.
Med sina tio romaner om Martin Beck skapade duon Sjöwall & Wahlöö den moderna kriminalromanen. Sedan böckerna kom ut på 1960- och 70-talet har sviten Roman om ett brott varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare.

Årets hederspris tilldelas en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Om Crimetime Specsavers Award
Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudsponsorn Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida spänningslitteraturens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna. Sedan i fjol har priset utökats från en till fyra kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare (ny), Årets deckarförfattare – läsarnas pris! (ny) och Hederspriset (ny) som delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL